Oostenrijk sluit aan bij Nazi-Duitsland

Oostenrijk sluit aan bij Nazi-Duitsland

sluit aan bij Nazi-Duitsland

1938 – Adolf Hitler bevestigde in Linz de Anschluss van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland. Na het aftreden van de Oostenrijkse Kanselier von Schuschnig zorgde Hitler ervoor dat de nazi’s aan de macht kwamen.

Onder de Oostenrijkse bevolking bestond als sinds de uitroeping van de Oostenrijke Republiek op 12 november 1918, de wens om zich aan te sluiten bij Duitsland. De Fransen dreigden echter met acties als er ook maar een referendum gehouden zou worden.

In Oostenrijk waren echter een groot aantal nazi’s aanwezig die langzamerhand meer politieke macht kregen. Na de moord op de bondskanselier Dollfuss probeerde de NSDAP zonder succes een staatsgreep te plegen. Mede hierdoor raakten de politieke verhoudingen met Frankrijk, Italië en Engeland verstoord.

Op 11 maart 1938 trad de Oostenrijkse Kanselier von Schuschnig onder grote druk van Hitler af. Zijn, door Hitler benoemde, opvolger vroeg de dag erna om steun van het Duitse leger. De dag erna riep Hitler de Anschluss van Oostenrijk uit. De bevolking ontving Hitler als een held.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*