Nacht van Schmelzer

Nacht van Schmelzer

Nacht van Schmelzer

1966 – Onder leiding van de voorzitter van de Tweede Kamer Frans-Joseph van Tiel diende Norbert Schmelzer tijdens de vergadering een motie in, waarna het kabinet Cals ten val kwam.

Schmelzer was lid van de KVP, één van de partijen in de coalitie, die verder bestond uit de PVDA en ARP. De aanleiding van de motie was de rijksbegroting, maar eigenlijk leefde er binnen de KVP al langere tijd onvrede over het meeregeren van de PVDA. Er was onenigheid over onder meer het verlagen van de omzetbelasting.

Eerder tijdens de vergadering had de VVD al een motie van wantrouwen ingediend, die een deel van de KVP ook wilde steunen. Om het uiteenvallen van de partij te voorkomen besloot Norbert Schmelzer zelf een motie in te dienen, die werd aangenomen.

Naast de val van het kabinet-Cals, had de nacht van Schmelzer nog een aantal gevolgen, PvdA en KVP dreven uit elkaar waardoor een lichte crisis ontstond, het leidde uiteindelijk het einde van de KVP in en tevens de ondergang van Schmelzer zijn politieke carrière.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*