Nacht van de lange messen

1934 – In de nacht van 1934 werd de gehele top van de Sturm Abteiling om het leven gebracht door de SS. De Sturm Abteiling was het leger van de NSDAP, de nazi-partij van Adolf Hitler.

De SS, onder leiding van , vermoorde de top van de SA omdat ze (valselijk) beschuldigd werden van samenzwering tegen Hitler en homosexualiteit. Daarnaast had de leider van het leger, Ernst Rohm, de ambitie om het partijleger tot het leger van het land te maken. Zowel Adolf Hitler als de top van het Duitse leger zagen dit echter niet zitten.

De taak van de SA was de bescherming van de nazi’s en het intimideren van politieke tegenstanders. De politieke tegenstanders waren echter al uit de weg geruimd, dus de Sturm Abteiling was overbodig geworden. De SA was enorm groot en daarnaast kreeg het steeds meer macht, waardoor ze mogelijk een gevaar vormden voor Hitler.

Een aantal SA-leiders werd gearresteerd en de leider Ernst Rohn werd in een cel opgesloten met een revolver, zodat hij zich om het leven kon brengen. De SS schoot hem echter dezelfde nacht nog neer. Andere leiders en politieke tegenstanders werden in dezelfde nacht ook doodgeschoten.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*