Georges Pompidou overleden aan kanker

– Ondanks dat zijn een zorgvuldig bewaard geheim bleef en hij zijn zevenjarig termijn nog wilde volbrengen, overleed de Franse op 62-jarige leeftijd in Parijs.

Georges Jean Raymond Pompidou werd op 5 juli 1911 geboren in een onderwijzersgezin. Na zijn studie Letterkunde werd ook Georges docent, eerst in Marseille, later in Parijs. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij te werken bij het Comissariaat voor Toerisme.

Nadat in 1958 Charles de Gaulle aan de macht kwam, werd Pompidou in 1962 aangesteld als minister-president. Tijdens de crisis met de Meidagen van 1968 vloog de Gaulle naar Duitsland, terwijl Pompidou het hoofd koel wist te houden en in bleef. De Gaulle ging hierdoor Pompidou als rivaal zien en verving hem door iemand anders.

In 1969 wist Pompidou met ruim 58% van de stemmen de presidentsverkiezingen te winnen. Hij bleef het conservatieve anti-Amerikaanse beleid van De Gaulle voortzetten, maar liet wel de franse ‘nee’ tegen een Brits lidmaatschap van de EEG vallen.

Ondanks zijn vechtlust en wil om zijn termijn te volbrengen, wist Pompidou dit niet waar te maken en overleed in de lente.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*