Ex-dictator Augusto Pinochet overleden

– De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet overleed in Santiago op 91-jarige leeftijd. Hij was in 1973, na een bloedige , aan de macht gekomen in .

Augusto Pinochet werd op 25 november 1915 geboren in Valparaiso. Hij maakte carriere in het leger en werd uiteindelijk generaal. Na zijn benoeming tot opperbevelhebber pleegde hij een staatsgreep waarbij de president Salvador Allende om het leven kwam. Hierbij kreeg hij hulp van de Amerikaanse overheid.

Onder zijn gezag werden er duizenden politieke tegenstanders om het leven gebracht en liet Pinochet tienduizenden van hen arresteren. Augusto Pinochet zorgde met zijn acties dan wel voor politieke onrust, maar kreeg steeds meer aanhangers. De aanhang werd groter naarmate de economie meer aantrok en steeds stabieler werd.

In 1990 trad Pinochet af. De weerstand was groter geworden en hij had al een moordaanslag in 1986 overleefd. Door zichzelf na zijn aftreden tot senator voor het leven te benoemen werd Pinochet politiek onschendbaar en kon hij niet vervolgd worden voor zijn daden.

Op 16 oktober 1998 werd hij in Londen opgepakt en in augustus 2000 kon men beginnen met zijn vervolging. In Chili werd zijn onschendbaarheid opgeheven. In verband met zijn slechte lichamelijke gesteldheid werd het proces tegen Pinochet nooit afgerond.

Augusto Pinochet werd door sommige mensen gezien als een redder, anderen zagen hem als één van de ergste dictators ooit.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*