Angola onafhankelijk van Portugal

Angola onafhankelijk van Portugal

onafhankelijk van Portugal

1975 – Nadat er verschillende bewegingen jarenlang gestreden hadden voor de van Angola, droegen de Portugezen de macht over aan de MPLA. Agostinho Neto werd de eerste president.

Sinds de negentiende eeuw was Angola formeel een Portugese kolonie en droeg de naam Portugees West-Afrika. Uit onvrede over de situatie werd in 1956 de MPLA, de Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola, opgericht. Naast de MPLA, waren ook de FNLA en de Unita voor de onafhankelijkheid van Angola.

Na de Anjerrevolutie in 1974 in Portugal kwam er een nieuwe regering, die het juist beter vond dat de koloniën onafhankelijk zouden worden. Hier kwam echter lange tijd niets van. De drie verzetsbewegingen wilden alledrie de macht overnemen en streden tegen elkaar om als eerste de Angolese hoofdstad Luanda te bereiken.

De MPLA, onder leiding van Agostinho Neto, bereikte de stad als eerste en kreeg de macht overgedragen door de Portugezen. De leider van de MPLA werd president en Lopo de Mascismento werd premier. De Unita en de FNLA vormden een tegenregering.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*