Ntare V van Burundi vermoord

1972 – De laatste van werd vermoord in het voormalig koninklijk paleis, waarschijnlijk door politieke tegenstanders. Ntare V werd slechts 24 jaar oud.

Ntare V werd geboren als Charles Ndizeye en was een zoon van de Tutsi-koning Mambutsa IV en koningin Baramparaye. In Zwiterland kreeg Charles privé-onderwijs, maar keerde terug na de moord op zijn broer Louis Rwagasore. Charles werd kroonprins.

Nadat Burundie in 1962 onafhankelijk werd van België, probeerde de koning het land een democratisch karakter te geven. Charles was hiertegen en pleegde op 1 september 1966 een coup en zette zijn vader af. Hij riep zichzelf uit tot koning Ntare V en herstelde de absolute monarchie.

Slechts twee maanden later, toen Ntare V op staatsbezoek was, nam tutsi-leider Michel Micombero de macht over en maakte van Burundi een republiek. Ex-koning Ntare ging in ballingschap in West-Duitland. De radicale Micombero zorgde voor een eenpartijstaat, waardoor de spanningen tussen hutu’s en tutsi’s hoog opliepen.

In 1972 keerde Ntare V terug en werd kort daarna vermoord, waarschijnlijk door de regering. Dit leidde tot vreselijke slachtingen tussen Hutu’s en Tutsi’s.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*