Koning Ghazi van Irak omgekomen bij auto-ongeluk

Koning Ghazi van Irak omgekomen bij auto-ongeluk

Ghazi van omgekomen bij

– Tijdens een ritje met zijn sportwagen, crashte koning Ghazi door onbekende oorzaak. Hij overleed ter plaatse en werd 27 jaar oud.

Ghazi werd geboren in Mekka op 21 maart 1912 als de zoon van de eerste koning van Irak, Faisal I. Deze streed tijdens zijn koningschap tegen de inmenging van het Verenigd Koninkrijk in het land.

Ghazi werd na de dood van zijn vader in 1933 koning van Irak. Hij zette de strijd van zijn vader door en voerde een zeer nationalistisch regime. Hij was het niet eens met de burgerregering, waarna hij zijn steun gaf aan een staatsgreep.

Generaal Bakr Sidgi pleegde deze uiteindelijk en de burgerregering werd verruild voor een militair bestuur. Hierdoor ontstonden er grote spanningen tussen het leger en de burgers. Het koningschap van Ghazi stond grotendeels in het teken van deze spanningen.

Hieraan kwam plotseling een einde toen Ghazi tijdens een ritje in zijn sportwagen crashte en overleed. Zijn zoon Faisal II was te jong om koning te worden, waarna Irak tot 1953 werd bestuurd door regent Abdul Illah.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*