Koning Faisal van Saoedi-Arabie vermoord

Koning Faisal van Saoedi-Arabie vermoord

Koning Faisal van Saoedi-Arabie vermoord

1975 – Na elf jaar gefungeerd te hebben als koning van Saoedi-Arabië, werd hij vermoord door een zoon van een van zijn halfbroers, Faisal bin Musad. Koning Faisal werd waarschijnlijk 70 jaar oud.

Faisal bin Abdul Aziz al Saud werd in 1905 geboren als zoon van Abdul Aziz al-Saoed en Tarfah bint Abdullah al Shaykh Adul-Wahab. In 1932 werd hij benoemd tot Minister van Buitelandse zaken.

In 1953 werd zijn halfbroer Saoed koning en werkte Faisal als zijn premier. In 1964 zette Faisal zijn halfbroer af en nam het koningschap over. Hij leverde een belangrijke rol in de overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en Egypte over de terugtrekking van beide landen uit Jemen in 1965.

In 1973 was hij een van de initiatiefnemers van het besluit van een aantal OPEC-landen om geen aardolie meer te leveren aan Westerse landen. Dit was een reactie op de westerse steun aan Israël tijdens de Jom Kippoeroorlog. Door het besluit ontstond in hetzelfde jaar de Oliecrisis.

Door het TIME Magazine werd Faisal in 1974 uitgeroepen tot “man van het jaar”. Hij werd vermoord door de zoon van zijn halfbroer. Een andere halfbroer, Khalid, nam na de moord het koningschap over.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*