Brand in ‘t Hemeltje in Volendam

Brand in 't Hemeltje in Volendam

Brand in 't Hemeltje in Volendam

2001 – In cafe ‘t Hemeltje brak vlak rond 0.30 uur  brand uit in een ruimte waar wegens oudejaarsavond meer dan 600 mensen aanwezig waren. Er vielen 14 doden en ongeveer 180 gewonden. De slachtoffers van de brand kwamen om door vertrapping, zuurstofgebrek en zeer ernstige brandwonden.

De brand In het cafe brak uit na het afsteken van sterretjes. De kerstversiering aan het plafond bleek niet geimpregneerd, waardoor deze direct vlam vatte. De brandende versiering viel vervolgens op de aanwezige feestvierders, waarna er een korte hevige brand woedde. Voor het grote aantal mensen waren er te weinig vluchtwegen beschikbaar.

De eigenaar van de bar had een aantal verordeningen van de gemeente niet opgevolgd, maar ook de gemeente had niet adequaat gereageerd op eerdere berichten over brandgevaar in het café. De brand vormde aanleiding voor verscherpte landelijke controles naar brandveiligheid in de horeca.
Burgemeester IJsselmuiden en wethouder Visser dienden hun ontslag in naar aanleiding van de brand.

De 180 gewonden werden gebracht naar brandwondencentra in Utrecht, Rotterdam, Beverwijk, Purmerend en Groningen. Wegens onvoldoende capaciteit in deze centra werden veel gewonden naar centra gebracht in het buitenland, onder andere in Brussel en Leuven.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*