Bedrijfsrampen

Kernramp in centrale van Tsjernobyl

Kernramp in centrale van Tsjernobyl
in centrale van

1986 – In de nacht van 25 op 26 april 1986 ontplofte tijdens een experiment kernreactor 4. Door de explosie van de reactor bij de kerncentrale van Tsjernobyl kwamen 31 mensen om het leven, maar daarnaast kwam er gevaarlijk veel radio-actieve straling vrij.

Alle omwonenden in een straal van 30 kilometer om de kerncentrale, inclusief de 15.000 inwoners van de nabijgelegen stad Tsjernobyl moesten geëvacueerd worden. In totaal werden 335.000 inwoners geëvacueerd. Er werden naar schatting 600.000 mensen aan de radioactieve straling blootgesteld.

De door de explosie ontstane moest snel geblust worden om te voorkomen dat er nog meer radioactieve straling de lucht in geworpen zou worden. Het duurde 9 dagen alvorens het vuur geblust was, waardoor radioactieve delen over een groot deel van Europa verspreid werden. Zelfs in Nederland en België vernietigde men uit voorzorg de zuivelproducten en groenten.

De ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl ontstond toen er tijdens een proef met kernreactor 4 een elektriciteitscentrale uitviel. De nachtploeg moest zonder voorbereiding het experiment voortzetten. Door een fout in het systeem liep de druk in de reactor dusdanig op dat de noodstop te laat kwam.

Het uiteindelijk aantal doden door de kernramp van Tsjernobyl varieert. De VN geeft aan dat er ongeveer 4000 mensen door de gevolgen van de ramp om het leven zijn gekomen, terwijl denkt dat er in totaal wel 200.000 mensen direct en indirect door de gevolgen van straling zijn gestorven.

De kerncentrale van Tsjernobyl sloot uiteindelijk pas op 1 definitief haar deuren.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button