Staatsgreep Ethiopie maakt einde aan monarchie

Staatsgreep Ethiopie maakt einde aan monarchie

maakt einde aan monarchie

Haile Mariam en zijn mannen maakten een einde aan de eeuwenoude monarchie in Ethiopië en veranderden het land in een communistische dictatuur. Keizer werd gevangen genomen.

Ethiopië had onder Selassie slechts een langzame economische groei meegemaakt. Doordat de industrialisatie niet groeide en Ethiopië met name landbouw bedreef bleef Ethiopië één van de armste landen ter wereld.

Ruim een jaar voor de staatsgreep ontstond er een nieuwe hongersnood en honderduizend Ethiopiërs stierven. De internationale pers dook erbovenop en in zowel binnen- als buitenland kwam de positie van Haile Selassie onder vuur te liggen.

Er kwamen steeds meer demonstraties en stakingen en Selassie besloot begin 1974 zijn kabinet te ontstaan en een nieuwe kabinet aan te nemen. Het bleek tevergeefs. Een aantal militairen zetten de militaire commissie Derg op, die achter de schermen langzaam de monarchie ten val probeerde te brengen.

Onder leiding van Mengistu bracht de nauwkeurig opgezette coup een definitief einde aan de monarchie in Ethiopië. Haile Selassie werd afgezet en gevangen genomen. Er werden direct een aantal maatregelen getroffen; de grondwet werd geschorst, het parlement ontbonden en alle staking en demonstraties werden verboden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*