Zakelijk

Welke verschillende zakelijke leningen bestaan er?

Wie wil investeren in zijn bedrijf, kan hiervoor het eigen vermogen van de onderneming aanspreken. Helaas is dit niet altijd toereikend. Bovendien is het denkbaar dat je liever niet alle geld dat je in kas hebt uitgeeft. Er blijft dan immers geen geld meer over om in te springen op momenten dat je kansen ziet. Gelukkig betekent dit niet dat je een investering uit moet stellen. Nee, want je kunt namelijk een zakelijke lening aanvragen. Sommige ondernemers denken dat er maar één soort zakelijke lening is, maar dat is niet het geval. Om jou hier wat meer inzage in te geven, lichten we in deze tekst toe welke verschillende zakelijke leningen er allemaal bestaan.

1. Zakelijk krediet

Wie op zoek is naar een zakelijke lening, stuit ongetwijfeld op zakelijk krediet. Veel ondernemers gebruiken deze financieringsvorm om een tijdelijk tekort aan liquide middelen mee op te lossen. Daarnaast leent deze zakelijke lening zich uitstekend om dagelijkse uitgaven van een bedrijf mee te betalen. Wanneer je zakelijk krediet aanvraagt, opent een geldverstrekker een speciale rekening voor jou. Je krijgt toegang tot deze rekening, waardoor je zelf bepaalt wanneer en hoeveel je opneemt. Bij deze financieringsvorm betaal je bovendien alleen rente over het geld dat je opneemt. Zakelijk krediet heeft een standaard looptijd van 36 maanden. Als jij je keurig aan de afspraken houdt, kan een geldverstrekker dit verlengen, waardoor er sprake is van zakelijk doorlopend krediet.

Zakelijk krediet

2. Zakelijke lening

Zakelijk krediet is vooral geschikt voor de korte termijn. Wil je geld lenen om een langlopende investering in jouw bedrijf te financieren? Dan is een zakelijke lening meer iets voor jou. Je kunt deze lening bijvoorbeeld gebruiken om een nieuwe machine of een nieuw voertuig te kopen of om te investeren in uitbreiding van jouw bedrijf. Doordat je het bedrag in één keer op jouw rekening gestort krijgt, hoef je niet langer te wachten met investeren. Nadeel hiervan is wel dat je rente betaalt over het hele bedrag. In tegenstelling tot zakelijk krediet staat de looptijd van een zakelijke lening niet vast.

3. Zakelijke hypotheek

Een zakelijke hypotheek vertoont veel overeenkomsten met een zakelijke lening. Toch is het bestedingsdoel van deze zakelijke financieringsvorm enigszins anders. Een zakelijke hypotheek wordt doorgaans namelijk gebruikt als hypotheek voor een bedrijfspand. Heb je een (nieuw) bedrijfspand op het oog, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen om deze te kopen? Dan biedt een zakelijke hypotheek mogelijk uitkomst. Een zakelijke hypotheek heeft een looptijd van 10 jaar, maar je hoeft de lening niet per se binnen deze periode af te lossen. Het deel dat aan het einde van de looptijd nog open staat, herfinancier je namelijk met een andere lening.

4. Zakelijke lease

In tegenstelling tot de bovenstaande financieringsvormen, krijg je bij zakelijke lease geen beschikking over een geldbedrag. Toch willen we deze financieringsvorm hier niet onbelicht laten. Je investeert hiermee namelijk niet in één keer, maar je betaalt een vast bedrag per maand. Het voordeel hiervan is dat er werkkapitaal beschikbaar blijft voor andere zaken. Zakelijke lease wordt vooral gebruikt voor het financieren van bedrijfsmiddelen, zoals machines, en heeft een minimale looptijd van 1 jaar.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button