Top 10 rijkste Nederlanders
In dit overzicht stellen we je graag voor aan de tien rijkste Nederlanders. Niet bepaald verrassend zijn dit doorgaans ondernemers, actief binnen een familiebedrijf. Hier lees je meer over de achtergronden van deze vermogende landgenoten.
Onze top 10 met rijkste Nederlanders
1. Charlene de Carvalho-Heineken
Charlene de Carvalho-Heineken is de erfgenaam van Freddy Heineken – die van een lokale brouwerij een internationale onderneming wist te maken. Zij is enig kind en zelf, na de dood van haar vader, betrokken geraakt bij Heineken. Zelf woont ze in Londen en ze heeft een vermogen van circa 12 miljard op haar naam staan. Dat er een nieuwe generatie klaarstaat om Heineken te gaan leiden, is al gebleken, want de oudste zoon van Charlene is niet-uitvoerend bestuurslid van Heineken.
2. Frits Goldschmeding
Dit is de 87-jarige oprichter van het uitzendbureau Randstad. Hij maakt aanspraak op een vermogen van circa vier miljard euro. Wat er met Randstad en het vermogen gaat gebeuren na het overlijden van Goldschmeding, is nog maar de vraag… Ten behoeve hiervan zal het vermogen naar alle waarschijnlijk worden onderverdeeld over een aantal stichtingen.
3. Gerita en Inge Wessels
Deze twee zussen hebben hun vermogen verkregen via hun vader, eigenaar van een investeringsfonds waarin onder meer VolkerWessels en Varo Energy terug te vinden zijn. Inge is samen met haar partner actief binnen de vastgoedwereld. De man van Gerita is topman bij private investeringsmaatschappij Reggeborgh. Gezamenlijk maken ze aanspraak op een vermogen van circa 3,8 miljard euro.
4. John de Mol
John de Mol is één van de bekendere ondernemers die prijkt in deze top 10. Hij is onder meer eigenaar van Talpa media, Talpa Beheer en mede eigenaar van SBS en minderheidsaandeelhouder van RTL Nederland. Het moge duidelijk zijn dat John de Mol verstand heeft van media en nog lang niet klaar is met ondernemen. Op dit moment beschikt hij over een vermogen van circa 2,5 miljard.
5. Ralph Sonnenberg
Ralph Sonnenberg heeft zijn vermogen verdient met Luxaflex. Hij is de uitvinder van deze strips die je voor het raam hangt en waarmee je zowel licht als pottenkijkers buiten houdt. De kracht van dit product zit hem er duidelijk in dat het niet luxe is, maar daardoor ook niet prijzig en daarom een optie voor een brede doelgroep. Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht door zijn vader in 1919. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog verhuisde het bedrijf van Duitsland naar Nederland, vanwege de Joodse afkomst van de familie. Ralph Sonnenberg leidt dit bedrijf nu samen met zijn zonen en beschikt over een vermogen van circa 2,6 miljard euro.
6. John Fentener van Vlissingen
John Fentener van Vlissingen werd geboren in een rijk huishouden. Zijn vader was de directeur van de Steenkolen Handels Vereniging. Hij is zelf eigenaar van BCD Holdings en heeft onder meer het concept bedacht van het parkeren nabij een vliegveld. Hoewel BCD als reisorganisatie haar basis in Nederland kent, is het actief in 97 landen. Zijn vermogen wordt geschat op 2,4 miljard euro.
7. Hans Melchers
Hans Melchers heeft op verschillende gebieden vermogen weten op te bouwen. Zo heeft hij aanzienlijk vermogen opgebouwd door te investeren in HAL Investments. Chemie is het voornaamste interessegebied. Verder is Hans Melchers bekend van het Hans Melcherfonds, waarmee individuen en organisaties worden ondersteund die ten onrechte zwart gemaakt worden in de media. Hans Melcher heeft dus vermogen opgebouwd door hard te werken, maar dit ook in te zetten voor filantropische doeleinden. In totaal kan hij aanspraak maken op een vermogen van 2,4 miljard euro.
8. Karel van Eerd
Hoewel Jumbo officieel geleid wordt door zijn zoon, blijft Karel van Eerd de topman van deze onderneming. Hoewel Jumbo oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Brabant, opent het nu ook vestigingen in Amsterdam en andere grote steden. Jumbo heeft in het verleden al Super de Boer en C1000 overgenomen en vormt de tweede grootste supermarktketen van Nederland. In 2020 nam het Hema over en zo blijft de verwachting dat Jumbo zal groeien. Karel van Eerd heeft een vermogen van circa 2,3 miljard euro achter zijn naam staan.
9. Wim van der Leegte
Wim van der Leegte is een zakenman in hart en nieren. Al op negentienjarige leeftijd nam hij het bedrijf over van zijn vader. Die onderneming is de VDL Groep en zij leveren onderdelen voor bussen en andere voertuigen. Niet vreemd dus, als je wel eens van die naam gehoord hebt. Hoewel van der Leegte inmiddels op leeftijd is, is hij nog altijd groot aandeelhouder. Dat is zo’n 2,1 miljard euro waard.
10. Marcel Boekhoorn
Marcel Boekhoorn is een ondernemer die in de laatste jaren bekender is geworden. Waar hij zijn vermogen verkreeg met de opbouw en verkoop van Telfort is hij inmiddels ook betrokken bij zo’n dertig andere ondernemingen. Marcel Boekhoorn ken je misschien al helemaal omdat hij het (mede-)mogelijk heeft gemaakt dat er twee panda’s naar Ouwehands Dierenpark zijn gekomen. Hij was ook eigenaar van HEMA en is geldschieter bij voetbalclub NEC Nijmegen. Zijn vermogen wordt geschat op zo’n twee miljard euro.