Zakelijk

Ergonomisch zitten: hoe ziet dat er eigenlijk uit?

Voor onze werkplek bestaan regels die vastgelegd zijn in de Arbowet. Deze gebiedt dat de werkgever ervoor te zorgen heeft dat jouw werkplek veilig en gezond is, wat onder andere betekent dat deze ergonomisch moet zijn. Gezien het feit dat velen van ons vele uren per dag op een bureaustoel zitten, speelt de zithouding die daarbij wordt aangenomen een belangrijke rol in onze fysieke gesteldheid. Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit, ergonomisch zitten?

Ergonomische bureaustoel

Om te beginnen heb je om ergonomisch te kunnen zitten een ergonomische bureaustoel nodig die verstelbaar is. Zo kun je hem aanpassen op je lichaam om de ideale zithouding te bereiken. Een ergonomische bureaustoel is op verschillende manieren verstelbaar. In ieder geval is hij in hoogte verstelbaar, maar vaak kunnen ook de zitdiepte, de plek waar je rug ondersteund wordt, de hoofdsteun en de armsteunen versteld worden. Bij voorkeur probeer je een aantal verschillende bureaustoelen uit, want niet iedereen vindt hetzelfde comfortabel, ondanks het feit dat het om een aanpasbare stoel gaat.

Bureaustoel verstellen

Bureaustoel verstellen

Heb je een ergonomische bureaustoel weten te bemachtigen, dan moet je deze natuurlijk nog wel zelf goed instellen zodat je bij het zitten de ideale zithouding kunt hebben. Om te beginnen pas je daarvoor de hoogte van de zitting aan tot op het punt waarbij je bovenbenen horizontaal liggen, je voeten plat op de grond kunnen staan en je knieën op een hoek van ongeveer 90 graden staan. Dat is de basis. Een hoek van 100° is zelfs ideaal. De heup staat daarbij net iets hoger dan de knie. Vaak wordt 90° aangeraden, maar bij 100° nemen het bekken en de wervelkolom een natuurlijkere en neutralere houding aan. Daarmee wordt de kans op het ontstaan van klachten kleiner. De zitdiepte moet zodanig zijn dat je een gebalde vuist tussen jouw knieholte en de voorkant van de zitting van de bureaustoel kunt houden. Vervolgens stel je de rugleuning zo in dat je rug goed wordt ondersteund, waarbij de lumbaalsteun (de bolling in de rugleuning) je rugholte goed invult. Stel de hoofdsteun op de juiste hoogte in zodat je er met je achterhoofd tegenaan zit. Als laatste stel je de armsteunen in door je vingers op je sleutelbeen te plaatsen, je arm vervolgens omlaag te laten hangen en de armleuning in te stellen op een hoogte waarbij hij je elleboog raakt.

Andere zaken verstellen

Nu je bureaustoel correct ingesteld staat, ben je nog niet klaar. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat je bureaublad op een hoogte komt die gelijk is aan die van je armleuningen. Dat kan op twee manieren: met een in hoogte verstelbaar bureau of door een bureau te kopen dat van zichzelf de juiste hoogte heeft. Vervolgens is het nog zaak om ervoor te zorgen dat het beeldscherm waarop je werkt met de bovenrand op ooghoogte staat en een armlengte van je vandaan staat. Zo voorkom je dat je met een gebogen nek zit te werken. Sommige beeldschermen hebben een voet die in hoogte verstelbaar is. Geldt dit niet voor die van jou of biedt het onvoldoende speelruimte, maak dan gebruik van verstelbare zwenkarmen waarmee de monitor verplaatst kan worden. Een keyboardsystem helpt ook om een ergonomisch postuur aan te nemen. Aanvullend is het zo dat we relatief vaak onze hand op de computermuis hebben liggen terwijl we aan het werk zijn achter de computer. Bij een gewone, platte computermuis wordt hierdoor je hand naar achteren gedrukt. Daardoor komt er spanning op je pols en je arm te staan die uiteindelijk kan leiden tot RSI-klachten, oftewel een muisarm. Het is beter om een ‘verticale’ muis te gaan gebruiken, die je vasthoudt als een blikje. Het is even wennen, maar het levert een gezondere houding op.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button