Zakelijk

Een GmbH oprichten: waar moet je aan denken?

Nederlanders kiezen er steeds vaker voor om een filiaal in Duitsland te openen. De meest gehoorde reden om dat te doen is omdat Duitse bedrijven vaak de voorkeur geven aan handelen met andere Duitse bedrijven. Zakendoen met het buitenland kent meer regels en wetten en wordt daardoor vaak ervaren als onhandig. Om die reden kan het erg aantrekkelijk zijn om een Duits bedrijf op te richten. Vaak kiezen ondernemers dan voor een GmbH, maar waar moet je aan denken als je dit gaat doen?

Waar moet je rekening mee houden?

Bij een GmbH oprichten gaan zaken anders in zijn werk dan je in Nederland gewend bent. Zo is bijvoorbeeld het stamkapitaal anders en moet je nog ouderwets naar de notaris. Bovendien is het noodzakelijk om statuten op te stellen en deze te laten bevestigen door een bevoegd notaris. Daarom is het belangrijk om een aantal zaken goed voor te bereiden.

Kies voor een unieke naam

Als je een bedrijf start in Duitsland, is het belangrijk dat deze naam of het merk niet al in Duitsland bestaat. Dit kun je controleren bij de Duitse Kamer van Koophandel. Ook is er een speciaal patent- en merkregister waarin alle beschermde merknamen van Duitsland staan. Je kunt uiteraard ook advies vragen aan een advocaat als je een bepaalde bedrijfsnaam op het oog hebt dat al door een ander bedrijf wordt gebruikt.

Een vertegenwoordiger aanstellen

Een vertegenwoordiger aanstellen

Het is belangrijk dat het bedrijf goed wordt vertegenwoordigd. Daarom is het gangbaar om een vertegenwoordiger Duitsland aan te stellen. Op die manier is het gemakkelijker om contact te leggen met nieuwe zakenrelaties. Juist daardoor kan het bedrijf groeien. Duitse vertegenwoordigers kennen ook de klappen van de zweep op gebied van handelen in het land.

Stamkapitaal regelen

Bij het starten van een nieuw bedrijf heb je rekening te houden met de Duitse wetten en regels. De regel voor een GmbH is dat je tenminste 25.000 euro aan stamkapitaal op de zakelijke rekening hebt. Dat hoef je niet in één keer te voldoen. Twee keer 12.500 euro mag ook. Zijn er nog meer aandeelhouders binnen de onderneming? Dan moeten zijn ook tenminste 25 procent van hun aandeel storten.

Adressen

Wie een Duits bedrijf start, kan dat bedrijf ook echt alleen vestigen op een adres in Duitsland, ofwel het vestigingsadres. Het is dus niet mogelijk om in Duitsland een bedrijf op een Nederlands adres te zetten. Ook de postbus moet daarbij Duits zijn. Zorg er dus voor dat je een Duits postadres hebt, voordat je een GmbH opricht. Wel is het mogelijk om als Nederlandse directeur uiteindelijk op te treden voor de Duitse onderneming.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button