Zakelijk

3 praktische tips voor ondernemers voor het doen van de belastingaangifte

Je eigen baas zijn en vrijheid hebben zijn belangrijke redenen om zelfstandig ondernemer te worden. Maar er zitten natuurlijk niet alleen maar voordelen aan het ondernemerschap. Een nadeel van ondernemer zijn, is dat je aanzienlijk meer belastingzaken te regelen hebt dan wanneer je particulier in loondienst bent. Zo moet je viermaal per jaar een aangifte omzetbelasting indienen en is de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers een stuk ingewikkelder. Daarom geven we drie praktische tips voor ondernemers voor het doen van de belastingaangifte. Op zoek naar meer praktische tips? Download dan het whitepaper van Floryn over belasting voor ondernemers.

Voordeel middeling berekenen

Als zzp’er is het heel reëel dat je het ene jaar meer verdient dan het andere jaar. Als de verschillen tussen dit jaar en de vorige jaren groot zijn, kun je overwegen een verzoek om middeling naar de Belastingdienst te sturen. Dan moet dit natuurlijk wel een voordeel opleveren voor je met betrekking tot de verschuldigde belasting. Om hierachter te komen, kun je dit bereken op de website BerekenHet.nl (zoek naar ‘middeling’). Deze berekening mag je toevoegen als je het verzoek stuurt naar de Belastingdienst, omdat men deze ook accepteert als onderbouwing.

Kosten zakelijke lening aftrekken

Heb je een lopende lening voor je bedrijf, zoals een zakelijke lening van Floryn? Hierop valt weliswaar geen btw af te trekken zoals wel het geval is bij verschillende andere vaste lasten, maar bij je aangifte inkomstenbelasting kun je wel de kosten voor het afsluiten van de lening als aftrekpost opvoeren. Ook kun je de rente die je betaalt voor je lening hier van je winst aftrekken. Laat dit niet na, want het zorgt er weer voor dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Uitstel aanvragen

Uitstel aanvragen

Voor 1 mei moet je de aangifte inkomstenbelasting ingediend hebben. Voor ondernemers is dit tamelijk ingewikkelde aangifte. Lukt het je niet om deze voor 1 mei rond te krijgen? Vraag dan op tijd vóór die datum uitstel aan bij de Belastingdienst. Dit kan met behulp van het formulier ‘Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting’ dat te vinden is op de site van de Belastingdienst. Het is veelzeggend dat veel boekhouders ieder jaar al automatisch uitstel aanvragen voor al hun klanten. Heb je zelf een boekhouder of accountant, informeer hier dan naar om er zeker van te zijn dat je niet te laat bent je aangifte.

Zet de aangifte omzetbelasting in je agenda

Als het tijd is voor je aangifte inkomstenbelasting, krijg je daar keurig een brief over van de Belastingdienst. Voor de aangifte omzetbelasting, die je na ieder kwartaal binnen een maand ingediend moet hebben krijg je maar één keer een brief. Zet daarom de momenten waarop je aangifte moet doen in je agenda zodat je het niet vergeet te doen. Ben je te laat, dan krijg je een aanslag die veel hoger is dat wat je eigenlijk zou moeten afdragen plus een boete. Aan dat eerste kun je wat doen door alsnog zo snel mogelijk de juiste gegevens in te dienen, maar die boete blijft staan. En dat is zonde van je zuurverdiende geld.

Veel ondernemers kiezen ervoor om dit soort administratieve taken uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Voor kleine ondernemers kan dit voor een dure kostenpost aangezien worden, maar een zo optimaal ingevulde belastingaangifte kan juist weer tot financiële voordelen leiden.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button