Wonen & Lifestyle

Zo kies je de perfecte verlichting

Heb je het wel eens meegemaakt dat je een nieuwe lamp hebt aangeschaft, hier aparte lichtbronnen voor hebt gekocht, om er vervolgens achter te komen dat deze helemaal niet goed in de ruimte passen? Waarschijnlijk maakt iedereen deze fout minimaal eens in zijn leven, omdat we er niet bij stilstaan dat er zoveel opties zijn als het aankomt op licht. Hoe kies je dus de perfecte verlichting en waar moet je op letten? We vertellen je er graag meer over.

Led of gloei?

Eigenlijk kom je er tegenwoordig niet meer mee weg om ouderwetse gloeilampen te kopen. Ze hebben bijna geen voordelen meer ten opzichte van ledlampen, want ze slurpen energie en gaan veel minder lang mee. Hierdoor moet je ze snel vervangen, wat alleen nog maar meer geld kost. We willen je niet direct sturen naar een bepaald product, maar dat je voor led moet kiezen is eigenlijk wel duidelijk, toch?

De fitting

Je kunt niet zomaar een lichtbron kopen voor elke lamp in huis. Kijk dus goed naar de fitting die jouw lamp nodig heeft, want anders heb je niets aan de lichtbron zelf. Een e14-ledverlichting gaat natuurlijk niet passen op een lamp met e27 fitting. Het is echt niet moeilijk, scan de gebruiksaanwijzing van je lamp op de fitting en een kind kan de was doen!

De kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur

Een ander belangrijk element van het kopen van verlichting is om te kijken welke kleurtemperatuur je nodig hebt. Je hebt in je kantoor natuurlijk heel ander licht nodig dan in de slaapkamer of in de keuken. Daarnaast verschilt het ook nog eens per type lamp. Zo moet er echt wel andere verlichting in bijvoorbeeld een kroonluchter met matglas dan in een moderne keukentafellamp met doorzichtig glas. Tussen de 2000 en 2700 Kelvin heb je erg warm licht, wat goed past in de slaapkamer of woonkamer. Vanaf 3500 tot 6500 Kelvin heb je een stuk koeler licht, wat goed past op werkplekken waar de concentratie hoog moet zijn.

Dimbaar of niet?

Tot slot is het verstandig om te kijken of de lichtbronnen dimbaar zijn. Je lamp mag dan misschien wel dimbaar zijn, maar dat betekent niet dat de lichtbronnen dat zelf ook zijn. Daarnaast heb je ook nog een dimmer nodig in je schakelaar, als deze at nog niet heeft. Dimbare verlichting kan erg fijn zijn in de woon- en slaapkamer, maar ook in de badkamer heeft het zeker zijn voordelen. Probeer hier dus goed op te letten.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button