Wonen & Lifestyle

Wat kan een makelaar allemaal voor je betekenen?

De meeste mensen komen op enig punt in hun leven in aanraking met aankoop en verkoop van onroerend goed. Dat kan privé, maar ook zakelijk zijn. Sommige mensen proberen dit onderhands te regelen, maar daar zitten zeker ook nadelen aan. Er zijn immers niet voor niets veel makelaars actief in Nederland. Wat kan zo’n real estate agency, zoals dat met een mooie Engelse term heeft, allemaal voor je betekenen dat je niet hebt als je voor een onderhandse transactie gaat?

Waardebepaling met marktkennis

Om een woning in de markt te kunnen zetten, moet een realistische prijs bedacht worden. Die prijs hangt af van allerlei factoren. Wat jij zelf denkt dat iets waard is, hoeft helemaal niet te stroken met de realiteit. Een makelaar heeft iets wat menigeen van ons niet bezit, namelijk kennis van de lokale markt en de vastgoedmarkt in het algemeen. Ook weet hij of zij wat de huidige trends en prijsontwikkelingen zijn en wat de beste tijd is om te kopen of verkopen. Met deze kennis kan een realistische waardebepaling van een woning of bedrijfspand gemaakt worden en kan het onroerend goed op een goed moment in de markt gezet worden.

Marketing en promotie

Je kunt zelf je onroerend goed willen verkopen, maar hoe breng je het onder de aandacht? Een makelaar kent daar precies de weg in en bied je diensten aan voor marketing en promotie van jouw onroerend goed. Dat wordt dan aantrekkelijk in beeld gebracht aan de hand van hoogwaardige foto’s, video’s en virtuele rondleidingen en onder de aandacht gebracht door plaatsing op populaire vastgoedwebsites. Ze kan een veel breder publiek bereikt worden.

Marketing en promotie

Netwerk en connecties

Rondom de koop of verkoop van een woning komen vaak allerlei andere spelers kijken die noodzakelijk zijn voor het proces. In het geval dat een hypotheek noodzakelijk is, is dat in ieder geval een taxateur en vaak ook een hypotheekadviseur. Voor de verkoop en overdracht is altijd een notaris nodig. In veel gevallen wordt ook nog gebruik gemaakt van de diensten van een bouwkundige. Maar wie moet je daarvoor inschakelen? Met zijn ervaring en netwerk heeft een makelaar op allerlei plekken connecties die hij of zij je kan aanraden op basis van goede ervaringen.

Advies en ondersteuning

Ook als je denkt dat je bovenstaande zaken zelf kunt rooien, ontbreekt er iets, en dat is advies en ondersteuning. Dat heb je niet als je alles in eigen hand houdt. Dit terwijl het bij zo’n grote beslissing als de aankoop of verkoop van onroerend goed vaak wel wenselijk kan zijn om je te laten adviseren door iemand met ervaring en verstand van zaken. De makelaar kan je met zijn of haar professionele advies en begeleiding helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen en beantwoorden al je vragen over de vastgoedmarkt.

Bezichtigingen begeleiden

De meesten van ons kopen geen onroerend goed ongezien. Dat is vaak ook niet verstandig. Het gaat immers om veel geld en er zitten flink consequenties aan. Dat betekent dat geïnteresseerde kopers de kans moeten krijgen om het onroerend goed te bezichtigen en vragen erover en over de verkoop te stellen. Als je dit zelf doet, kost het je veel tijd. Het is vaak ook ongemakkelijk, en de kans is groot dat je vragen krijgt die je niet kunt beantwoorden, wat mensen kan doen afhaken. Zowel voor de verkoper als de potentiële koper is het feit als een makelaar de bezichtiging begeleidt.

Onderhandelingen voeren

Of je nou onroerend goed koopt of verkoopt, de kans dat je in onderhandelingen terechtkomt is aanwezig. Sommige mensen zijn daar heel goed in, maar voor de meesten van ons geldt dat niet. Het is vaak ook erg spannend, beladen en precair. Daarom laat je ze het beste voeren door iemand met ervaring die het hoofd koel kan houden. Voor de koper is de verkoopmakelaar daar de aangewezen persoon voor, maar ook de koper kan profiteren van het inschakelen van een aankoopmakelaar om het biedingsproces te begeleiden, je van goed advies te voorzien en de onderhandelingen tot een succesvol einde te brengen.

Natuurlijk kosten de diensten van een makelaar geld. Dat is dan ook de reden waarom sommige mensen de boel liever in eigen hand houden. Maar dat kan je ook juist meer geld kosten, omdat je niet zo goed bent in onderhandelen en je onroerend goed te laag in de markt gezet hebt. Of juist te hoog, waardoor je het niet verkocht krijgt en langer met de lasten blijft zitten. Overweeg daarom zeker het inschakelen van een makelaar bij de verkoop, maar wellicht ook bij de aankoop van een uis of bedrijfspand.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button