GezondheidWonen & Lifestyle

Wat is een daglichtlamp?

In onze moderne wereld brengen we veel tijd binnenshuis door, met beperkte blootstelling aan natuurlijk daglicht. Dit kan invloed hebben op onze stemming, slaappatroon en algemene gezondheid. Om dit tegen te gaan zijn er diverse technologische oplossingen bedacht, waaronder daglichtlampen. Maar wat is een daglichtlamp precies en wanneer wordt deze gebruikt? In dit blog zullen we deze vragen beantwoorden.

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is een lamp die het natuurlijke daglicht nabootst. Het licht van een daglichtlamp is helderder en witter dan dat van een gewone lamp, en wordt geacht dezelfde effecten te hebben als natuurlijk daglicht op ons lichaam. Een daglichtlamp kan worden gebruikt om verschillende redenen, waaronder:

  1. Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)

Seizoensgebonden affectieve stoornis, ook wel bekend als winterdepressie, is een aandoening die optreedt tijdens de wintermaanden als gevolg van verminderde blootstelling aan natuurlijk daglicht. Een daglichtlamp kan helpen om de symptomen van SAD te verlichten door het lichaam te voorzien van kunstmatig daglicht.

  1. Jetlag

Jetlag treedt op wanneer ons interne ritme niet overeenkomt met de lokale tijd na een langeafstandsvlucht. Een daglichtlamp kan helpen om de interne klok te resetten door het lichaam bloot te stellen aan het licht dat het zou ontvangen op het juiste tijdstip van de dag.

  1. Verbeteren van de productiviteit

Omdat daglichtlampen het natuurlijke daglicht nabootsen, kunnen ze helpen om de productiviteit te verbeteren door ons energieniveau te verhogen en ons wakker te houden.

  1. Behandeling van huidaandoeningen

Sommige huidaandoeningen, zoals psoriasis, worden behandeld met lichttherapie. Daglichtlampen kunnen worden gebruikt als een alternatief voor de traditionele lichttherapie voor de behandeling van deze aandoeningen.

Hoe werkt een daglichtlamp?

Hoe werkt een daglichtlamp

Door lichttherapie toe te passen stopt jouw lichaam op het juiste moment met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Het licht van een daglichtlamp is overigens feller dan normaal kunstlicht, maar minder fel dan zonlicht op een zomerse dag. Door ’s ochtends vroeg een half uurtje gebruik te maken van een zogeheten daglichtlamp krijgt jouw lichaam een duidelijk signaal dat de dag begonnen is. Een daglichtlamp bootst het oppeppende effect van daglicht op een zonnige dag na. Het apparaat stimuleert vervolgens speciale receptoren in je ogen (houd je ogen dus open) en wekt hiermee de natuurlijke reactie van het lichaam op zonlicht na. Simpel gezegd geef je hiermee je hersenen een signaal dat de dag begonnen is. Dit resulteert in meer energie, een goed slaappatroon en een beter humeur. De top 10 best verkochte daglichtlampen vind je hier.

Hoe lang moet ik de lamp gebruiken voor mijn winterdip voorbij is?

Gemiddeld genomen ervaren mensen ergens tussen de 1-2 weken een positief effect bij dagelijks gebruik van de daglichtlamp. Logisch ook, want zelfs bij de eerste keer lichttherapie geef je jouw lichaam al het signaal om te stoppen met de aanmaak van melatonine. Weet je nog? Dit slaaphormoon is handig als je in wilt slapen, maar door de donkere dagen blijft je lichaam melatonine aanmaken waardoor je slaperig en vermoeid bent. Lees meer op Best-verkochte.nl over daglichtlampen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button