Wonen & Lifestyle

Lees hier onze uitgebreide top 10 met uitgestorven dieren

Dieren zijn er (gelukkig) in allerlei soorten en maten en we zien ze elke dag om ons heen of op televisie. Het zal niet onbekend zijn dat er vele diersoorten zijn die helaas niet meer aanwezig zijn op onze aarde. Wij hebben hier een top 10 voor je samengesteld met de meest beroemde uitgestorven dieren van over de hele wereld.

Deze 10 dieren komen niet meer voor op onze aarde

1. De dodo

De dodo was een kleine vogel die familie was van de duif. Vermoedelijk is dit dier tussen 1680 en 1690 uitgestorven. Het interessante aan de dodo is allereerst dat wetenschappers nooit een duidelijk beeld hebben gekregen van hoe deze vogel er echt uit zag. Het dier leefde op Mauritius en kon eeuwenlang vrij leven, zonder risico op bedreiging door andere diersoorten. Naar alle waarschijnlijk is hij uitgestorven door menselijk handelen, te weten door Nederlandse kolonisten die naar het eiland kwamen en die andere dieren meenamen, zoals ratten en varkens.

2. De Tasmaanse Tijger

De Tasmaanse Tijger is uitgestorven in 1936 en was een buideldier dat leefde in Australië. Ook de Tasmaanse Tijger is naar alle waarschijnlijkheid uitgestorven door de komst van kolonisten. Zelfs in 2008 werd er door een universiteit in de Australische stad Melbourne nog gekeken of het mogelijk was een kloon van de Tasmaanse Tijger tot leven te wekken. Vooralsnog moet er echter maar van uit worden gegaan dat dit dier niet langer op onze aarde aanwezig is.

3. De Megalodon

Als jij bang bent voor een mensenhaai, dan is een Megalodon al helemaal een flinke jongen. Deze haai kon 18 meter lang worden en had tanden van wel 18 centimeter. De bek kon tot wel twee meter geopend worden. Die wilde jij niet tegen komen tijdens een duik in de zee! De Megalodon stierf circa 1,5 miljoen jaar geleden, maar er worden nog regelmatig fossielen gevonden.

4. Mammoet

De mammoet is misschien wel de meest bekende uitgestorven diersoort. Er hebben verschillende mammoeten bestaan, waaronder de wolharige mammoet en de steppemamoet. De mammoet kwam voor in zowel Europa, Azië als Noord-Amerika. Deze diersoort stierf ongeveer 4000 jaar geleden en er wordt vermoed dat dit kwam door klimaatverandering, maar mogelijk ook door menselijk handelen.

5. Quagga

De Quagga lijkt qua uiterlijk in vele opzichten op de zebra. Het dier leefde vrijwel uitsluitend in Zuid-Afrika. Dit dier onderscheidde zich vooral door het kenmerkende uiterlijk. Zo had het zwart-witte strepen, maar liepen die niet verder dan halverwege zijn of haar romp. Het uitsterven van de Quagga valt samen met de kolonisatie van Zuid-Afrika. In de loop van de twintigste eeuw zijn er weliswaar door heel Europa fokprogramma’s opgezet om het uitsterven van dit dier te voorkomen, maar die hebben geen resultaat opgeleverd.

De top 10 uitgestorven dieren

6. Sabeltandtijger

De sabeltandtijger staat ook bekend als de smilodon. Hoewel de naam het wel doet vermoeden, is dit dier geen familie van de wolf, maar behoort het tot de katachtigen. Het dier kwam voor in alle delen van de Amerika’s. De laatste sabeltandtijger stierven zo’n 10.000 jaar geleden uit, maar desondanks lijkt er wel een duidelijk beeld van hoe deze imposante dieren er uit hebben gezien.

7. Grondluiaard

De grondluiaard leefde naar de aard van zijn naam. Grondluiaards varieerden in grootte, van bijvoorbeeld het formaat van een hond tot het formaat van een olifant. Ze bewogen zich langzaam voort en leefde door de hele Amerika’s. De luiaards die wij tegenwoordig kennen en die in bomen leven, waren hier de voorouders van.

8. Siberische eenhoorn

De Siberische eenhoorn klinkt bijna magisch. Het gaat hier om een neushoorn, met dus de kenmerkende hoorn op de neus. Zoals de naam al doet vermoeden kwam dit dier voor in Siberië. Interessant is dat oorspronkelijk werd gedacht dat dit dier zo’n 350.000 jaar geleden uitstierf, maar dat latere onderzoeken aantonen dat dit ‘slechts’ zo’n 35.000 jaar geleden was.

9. Tyrannosaurus Rex

Dit is waarschijnlijk de meest beroemde dinosaurus en hij is vooral bekend om het gigantische formaat. Het werd bijna veertien meter lang en de eerst fossielen werden zo’n veertig jaar geleden gevonden. Helaas komt de T-rex tegenwoordig alleen nog maar in Jurassic Park, al zijn er in musea over de hele wereld complete skeletten terug te vinden.

10. Reuzenhert

Wat het reuzenhert onderscheidt is niet alleen het grote formaat, zo beschikte het over het grootste gewei ooit en werd dit dier gebruikt om de evolutietheorie te onderbouwen. Het gewei van het hert was zelfs dermate groot, dat er door onderzoekers wordt gedacht dat dit een oorzaak voor het uitsterven was. Al met al een diersoort die zeker in onze top 10 thuishoort.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button