Wonen & Lifestyle

8 manieren om energie in huis te besparen

Het besparen van energie is met de huidige energieprijzen een hot topic. Op welke dingen in huis kun je letten om hier zoveel mogelijk op te besparen? Hieronder lees je de 8 belangrijkste manieren die zeker verschil maken op je energierekening.

1. Kies voor energiezuinige apparaten

Het begint al met het kiezen van energiezuinige apparaten. Zorg bij de aanschaf van een nieuw apparaat dat je eentje kiest met een (donker)groen energielabel. Maar koop ook apparaten die passen bij je huishouden, een grote koelkast is hoogstwaarschijnlijk niet nodig wanneer je slechts met z’n tweeën bent. Vervang ook al je lampen door LED verlichting, ook dit maakt verschil.

2. Zorg voor een goede isolatie

Het isoleren van je huis is ook zeker belangrijk bij het besparen van energie. Door een goede isolatie hou je de warmte in huis en de kou buiten. Op de website van Jan de Isolatieman kan je alles vinden over de verschillende soorten isolatie en wat voor jouw huis geschikt is.

3. Af en toe ventileren

Naast een goede isolatie is een goede ventilatie ook erg belangrijk. Door te ventileren wordt vervuilde lucht, vocht en eventuele schadelijke stoffen afgevoerd en dit is beter voor je gezondheid. Daarnaast voelt vochtige lucht kouder aan waardoor je de verwarming weer wat hoger gaat zetten. Ventileren is niet alleen af en toe een raampje openzetten maar denk aan ventilatieroosters (laten) plaatsen, de afzuiging aanzetten tijdens het koken en douchen.

4. Was op lagere temperaturen

Tegenwoordig zijn wasmiddelen zo goed dat je de was niet meer op een hele hoge temperatuur hoeft te wassen. Was wordt ook prima schoon met 30 graden en dit is een makkelijke manier van besparen.

5. Zet de temperatuur van je cv-ketel lager

Een cv-ketel is voor het verwarmen van water, voordat het water bijvoorbeeld door je verwarming gaat. Het aanvoertemperatuur is standaard meestal 80 graden maar tegenwoordig kun je de meeste cv-ketels ook instellen op een lager temperatuur. Ook hebben de meeste moderne cv-ketels een zogenaamde comfortstand, waardoor je altijd een voorraadje warm water hebt. Vind je het niet erg om even te wachten op warm water, zet dan je cv-ketel op stand eco en dit kan wel tot 20 kuub gas per jaar schelen.

Zet de temperatuur van je cv-ketel lager

6. Maak naden en kieren dicht

Ventileren in huis is uiteraard goed maar let wel op bepaalde naden en kieren die zorgen voor een koude luchtstroom in huis. Maak bijvoorbeeld gebruik van tochtstrippen of plaats een borstel tochtstrip onder je voordeur.

7. Voorkom sluipverbruik

Ook in stand-by modus gebruiken veel apparaten nog stroom en dit noem je sluipverbruik. Dit is allemaal extra stroomverbruik dat je kunt voorkomen door heel simpel apparaten uit te zetten. Zorg ook dat je opladers uit de stopcontact haalt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een grote stekkerdoos met aan/uit knop, zodat je in één keer alle apparaten uit kunt schakelen.

8. Maak gebruik van een waterbesparende douchekop

Ten slotte, schaf een waterbesparende douchekop aan. Hiermee verbruik je minder water en er hoeft dus ook minder water opgewarmd te worden. Dit scheelt op een douchebeurt van 5 minuten toch zo’n 10 liter warm water.

Door even kritisch te kijken naar de bovenstaande tips en wat op jouw huis van toepassing is, kun je uiteindelijk flink besparen op je energierekening.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button