Wetenschap

Wetenschapper en chirurg Michael Ellis DeBakey overleden

Wetenschapper en chirurg Michael Ellis DeBakey overleden
en chirurg Michael Ellis DeBakey

1 – De Amerikaanse wetenschapper en hart- en vaatstelselchirurg Michael Ellis DeBakey, die als eerste chirurg een kunstmatig hart implanteerde en meer dan 60.000 operaties uitvoerde, overleed op 99-jarige leeftijd.

Michael Ellis DeBakey werd geboren in Lake Charles in Louisiana, Verenigde Staten. Zijn ouders waren immigranten uit Libanon. Al op jonge leeftijd raakte DeBakey geïnteresseerd in chirurgie en in de Tweede Wereldoorlog ging hij vrijwillig bij het leger en werd daar hoofd van de medische afdeling.

DeBakey werd verantwoordelijk voor vele ontdekkingen op wetenschappelijk vlak en ontwikkelde diverse methodes om hart- en vaatselproblemen te verhelpen. In 1966 was DeBakey de eerste chirurg die het aandurfde een kunstmatig hart te implanteren.

Gedurende zijn carrière was DeBakey de behandelend arts van vele staatshoofden en wereldleiders, zoals Koning Hoessein van , , John F. Kennedy en . Voor zijn grote prestaties ontving DeBakey onder andere de Presidential Medal of Freedom, de op een na hoogste decoratie die aan een burger verleend kan worden.

In kwam hij in het ziekenhuis met een aneurysma, die verholpen werd met de door hem zelf ontwikkelde methode.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button