Terrorisme

Treinkaping Wijster zorgt voor drie slachtoffers

Treinkaping Wijster zorgt voor drie slachtoffers
Wijster zorgt voor drie slachtoffers

1975 – Bij het dorp Wijster werd een intercity met 60 passagiers stilgezet door kapers. De treinkaping duurde maar liefst twaalf dagen en er kwamen drie personen om het leven.

Bij het Drentse dorp Wijster werd om 10.07 uur de stoptrein Groningen-Zwolle in de weilanden tot stilstand gebracht door zeven Zuid-Molukse jongeren. De zeven jongeren kaapten de trein om druk te zetten achter hun streven naar een vrije der Zuid-Molukken.

De kaping startte direct al met een dodelijk slachtoffer, machinist Hans Braam werd doodgeschoten. Toen bleek dat dit geen direct effect had op de Nederlandse overheid, werd ook soldaat en passagier Leo Bulter doodgeschoten. Passagier Bert Bierling werd op 4 december gedood. De lijken van de slachtoffers werden uit de trein gegooid, waar ze nog enkele dagen bleven liggen. 

De kapers gaven zich op over, de kaping duurde inmiddels al 12 dagen. Bij de overgave speelde waarschijnlijk mee dat er berichten waren over represailles op de Molukken. De kapers werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van veertien jaar. Een van de kapers, Hahury, pleegde in zelfmoord in de gevangenis.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button