Terrorisme

Osama Bin Laden gedood

Osama Bin Laden gedood
Osama Bin Laden gedood

2 mei 2011 – De terroristenleider van de islamitische terreurgroep Al-Qaida werd in zijn villa in Abbottabad door Amerikaanse special forces overvallen en tweemaal in zijn hoofd geschoten.

Osama Bin Laden was sinds de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon, de meest gezochte terrorist ter wereld. Op zijn hoofd stond een beloning van 27 miljoen dollar. Bin Laden werd ook gezien als het brein achter vele aanslagen zoals in Nairobi en op de USS Cole.

De in 1957 in Saoedi-Arabië geboren terreurleider had een geschat vermogen van 250 miljoen dollar, geërfd van zijn vader. Bin Laden raakte tijdens zijn studie geïnteresseerd in de Islam en hij vocht in Afghanistan mee tegen de Russen.

Bin Laden kon met zijn geld, contacten en steun van de CIA een verzet tegen de Russen vormen en nadat de Russen zich terugtrokken werd hij een held in Afghanistan. In 1988 richtte hij Al-Qaida op, een terreurgroep die zich afzette tegen de Westerse wereld.

Amerika begon na de aanslagen op 11 september een klopjacht op Osama Bin Laden. Het duurde echter bijna 10 jaar alvorens men hem gevonden had. Een opvallend grote en zwaarbewaakte villa in Abbottabad viel dusdanig op dat men op onderzoek uit ging. Het duurde enkele maanden voordat men zeker wist dat Bin Laden zich schuilhield in de villa.

De operatie duurde 40 minuten en naast Bin Laden werden nog vijf anderen gedood. Het lichaam van Bin Laden werd geïdentificeerd, waarna hij een zeemansgraf kreeg.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button