Tech

Vliegen met een drone: niet zomaar speelgoed

Vroeger was het heel wat als je een van afstand bestuurbaar vliegtuigje had om mee te vliegen. Je kwam er nooit heel ver mee, maar het was natuurlijk wel gaaf om te doen. Anno 2021 hebben we vliegtuigjes van nu: drones waar je veel groter bereik mee hebt en die gemakkelijk van afstand te besturen zijn. Hoewel er ook wel kleine drones bestaan die strikt als speelgoed gelden, gaat die vlieger voor de veruit meeste drones niet op. Daar zijn een aantal goede redenen voor: het bereik is groter waardoor je voor een groter gebied een risico vormt, steeds meer mensen hebben er een én veel drones hebben een camera waarmee de privacy van mensen geschonden kan worden.

Registreren

Om de laagdrempeligheid van het vliegen met drone wat te verminderen, geldt vanaf 1 januari van dit jaar voor alle eigenaars (exploitanten) van alle drones met uitzondering van speelgoeddrones van minder dan 250 gram zonder camera dat ze zich moeten registreren bij het RDW. Dit kost je 23 euro (per jaar) en levert je een exploitantnummer op dat je zichtbaar op je drone moet aanbrengen (tip: uitprinten, uitknippen en met een plakbandje op de drone plakken).

Kennistest en dronebewijs

Wil je met een drone vliegen, dan moet je in veel gevallen een kennistest hebben afgelegd over de regels rondom dronegebruik en een Europees dronebewijs halen. Dat is het geval bij vluchten met een laag risico met een drone met een gewicht van tot de 25 kilogram waarbij je niet boven menigtes vliegt en de bestuurder de drone in zicht kan houden. Wil je vluchten met een hoger risico uitvoeren, zoals boven menigtes of buiten het zicht van de bestuurder, dan moet je een RPA-L brevet halen (ook bekend als ROC). Hier hoort zowel een theoriecursus als en praktijkcursus bij.

Vliegen met een drone

Een handige uitzondering

Wil je wel graag met een drone kunnen vliegen en mooie plaatjes vanuit de lucht kunnen maken, maar ben je een beetje overdonderd door eisen die eraan gesteld worden, in het bijzonder het vliegbrevet? Dan kun je kiezen voor een superlichte cameradrone die minder 250 gram weegt. Ja, die bestaan: de DJI Mavic Mini (filmen op maximaal 2,7K) en de DJI Mavic Mini 2 (filmen op maximaal 4K). Beide drones zijn klein en zo ontworpen dat ze precies 249 gram wegen. Hiervoor hoef je je, als je enkel vluchten met een laag risico uitvoert, alleen maar te registreren als exploitant.

Het is dus geen kwestie van een drone kopen en ermee gaan vliegen. Er worden regels en eisen aan gesteld, en dat is misschien maar goed ook.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button