Tech

5 Manieren Waarop Je een VPN Kunt Gebruiken Die Je nog Niet Kende

Elk jaar neemt het aantal meldingen over cybercriminaliteit toe. Niemand blijft daarbij gespaard, of het nu om grote bedrijven gaat of om individuele internetgebruikers. Cybercriminelen worden steeds inventiever. Het is dus geen overbodige luxe om zelf maatregelen te treffen om je online privacy en veiligheid te waarborgen. Het gebruik van een VPN is zo’n maatregel. Maar hoe werkt VPN nu eigenlijk en wat kun je er allemaal mee?

Hoe werkt VPN?

Als je ‘VPN’ intypt in een willekeurige zoekmachine, krijg je een substantieve lijst van aanbieders te zien. Een groot aanbod betekent dat er dus ook veel vraag naar is. Steeds meer mensen zien het nut in van een VPN. Eigenlijk zou het gebruiken van een VPN net zo standaard moeten zijn als het installeren van antivirussoftware op je digitale apparaten. Met een VPN voeg je namelijk een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer.

Je gegevens worden via een versleutelde tunnel verzonden naar een VPN-server. Hackers kunnen deze informatie dus niet onderscheppen. Bij de VPN-server vindt encryptie plaats, waardoor de gegevens ook nog eens onleesbaar zijn geworden voor hackers. Vervolgens stuurt de VPN-server de gecodeerde data door naar de openbare server of de internet service provider (ISP). Omdat alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar is voor derden, kun je met een VPN ook behoorlijk anoniem internetten. Je kiest overigens zelf met welke VPN-server je verbinding maakt. Dat kan een server in Nederland zijn, maar ook een VPN-server in bijvoorbeeld de VS of Frankrijk.

Interessante toepassingen

Interessante toepassingen

Naast een veilige en versleutelde internetverbinding, geniet je met een VPN van nog meer voordelen. Als je daarvan op de hoogte bent, verdien je de abonnementskosten van twee koppen koffie per maand in een mum van tijd terug. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

1. Sneller internet

Door het gebruiken van een VPN, wordt je eigen IP-adres afgeschermd. Dat betekent dat niemand mee kan kijken bij je online activiteiten. Dat geldt ook voor je eigen internetprovider. Op piekmomenten willen internetproviders nogal eens de bandbreedte beperken, zodat ze zoveel mogelijk klanten kunnen bedienen. De kwaliteit en snelheid van je verbinding gaan daarmee wel achteruit. Dat merk je aan langere laadtijden en haperende beelden. Met een VPN voorkom je dat je provider in jouw geval de bandbreedte beperkt.

2. Lagere prijzen

Luchtvaartmaatschappijen, hotels en autoverhuurders hanteren vaak lagere prijzen voor lokale consumenten. Aan je IP-adres kunnen ze zien vanuit welk land je de website bezoekt. Omdat je kunt kiezen met welke VPN-server je verbinding maakt, kun je dus net doen alsof je een lokale consument bent. Hiermee kun je aardig wat ged besparen op je volgende reis.

3. Overal online winkelen

Je verblijft in het buitenland en je wilt graag een bestelling plaatsen bij je favoriete webwinkel. Als je thuiskomt, ligt je pakketje dan al op je te wachten. Maar helaas krijg je een melding dat de website niet toegankelijk is in het land waar je op dat moment verblijft. Ook dit kun je omzeilen door simpelweg verbinding te maken met een VPN-server in je thuisland.

4. Meer spelplezier

Speel je online games? Dan weet je vast hoe belangrijk het is om een snelle en stabiele internetverbinding te hebben. Een VPN is ook heel handig om jezelf te beschermen tegen DDoS-aanvallen van hackers. Met een DDoS-aanval wordt het netwerk of de website overbelast, waardoor gamen tijdelijk onmogelijk wordt. Maar voor een geslaagde DDoS-aanval moeten hackers wel je IP-adres kunnen zien. En dat is nu precies wat je met een VPN kunt voorkomen.

5. Openbare wifi

Wil je buitenshuis voordelig internetten? Dan kun je gebruikmaken van – meestal gratis – openbare netwerken in bijvoorbeeld cafés, hotels, bibliotheken en het ov. Helaas zijn openbare netwerken uitermate kwetsbaar voor hackpogingen. In principe kan iedereen meekijken met je online activiteiten. Als je eerst een VPN inschakelt voordat je verbinding maakt met het openbare netwerk, blijf je buiten schot.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button