Sport

Spaanse wielrenner Luis Ocana pleegt zelfmoord

Wielrenner Luis Ocana pleegt zelfmoord
Wielrenner Luis Ocana pleegt zelfmoord

19 mei 1994 – De voormalig Spaanse wielrenner en winnaar van de Tour de France Luis Ocaña pleegde in zijn huis in Frankrijk zelfmoord nadat hij bij een bloedtransfusie hepatitis C op had gelopen. Hij werd 48 jaar oud.

Jesús Luis Ocaña Pernia werd geboren in het Spaanse Priego op 9 juni 1945. Sinds 1957 leefde Ocaña in het zuidwesten van Frankrijk. In 1968 kreeg hij van de Spaanse Fagor-ploeg een profcontract in het wielrennen aangeboden.

Nadat hij in 1970 na goede resultaten overstapte naar de Franse Bic werd Ocaña gezien als de grote rivaal van Eddy Merckx. In 1973, het jaar dat Merckx niet meedeed aan de Tour de France, wist Ocaña de rit op zijn naam te schrijven.

In de Spaanse pers werd hij desondanks beschreven als de Spaanse Merckx en won hij in totaal 110 wedstrijden, waaronder ook de Ronde van Spanje. Na zijn actieve carrière werd hij bondscoach van Spanje.

Begin 1994 onderging Ocaña een bloedtransfusie, waarbij hij Hepatitis C opliep. In zijn huis in Caupene-d’Armagnac pleegde Luis Ocaña zelfmoord.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button