Sport

Rapport USADA bewijst dopinggebruik Lance Armstrong

Rapport USADA bewijst dopinggebruik Lance Armstrong
Rapport USADA bewijst dopinggebruik Lance Armstrong

10 oktober 2012 – De zevenvoudige winnaar van de Tour de France werd hard onderuit gehaald in het dopingrapport van het antidopingsagentschap USADA. Volgens het rapport was Armstrong de spil in het meest geavanceerd, professionele en succesvolle dopingprogramma uit de wielergeschiedenis. 

Er deden al vaker geruchten de ronde dat Lance Armstrong gebruik had gemaakt van doping om zijn successen te behalen, maar het werd nooit voldoende bewezen. Het USADA rapport bleek echter met bewijzen en getuigen te komen, die niets meer aan de verbeelding overliet.

Er werden door 26 mensen onder ede verklaard dat Armstrong een zeer belangrijke pion was in een enorm EPO-netwerk. Ploeggenoten, zoals Tyler Hamilton en George Hincapie, beweerden zelfs gedwongen worden tot gebruik van EPO. Armstrong en zijn ploeg US Postal waren naast het gebruik van EPO ook verantwoordelijk voor de distributie van het verboden middel.

Naar aanleiding van het rapport, van meer dan 1000 pagina’s, werd Lance Armstrong door de UCI levenslang geschortst en werden zijn zeven Tourzeges hem afgenomen.

Share

Gerelateerde artikelen

Een reactie

  1. Tien jaar lang gebruikte Lance Armstrong doping. Vele malen werd de Amerikaan gecontroleerd, maar nooit was hij positief. Uit het rapport van Usada blijkt hoe Armstrong en zijn ploeggenoten de controles omzeilden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button