Sport

Olympische Spelen van 1908 in Londen

Olympische Spelen van 1908 in Londen
Olympische Spelen van 1908 in Londen

27 april 1908 – De derde Olympische Spelen van de 20e eeuw werden in Londen gehouden. Tussen 27 april en 31 oktober 1908 deden 2.035 atleten uit 22 landen mee.

De organisatie van de Olympische Spelen had veel tijd en geld in het evenement gestoken. Zo werd voor het eerst een openingsceremonie gehouden waarin alle landen voorbij kwamen. In het stadion was een wielerbaan en een zwembad aangelegd, Er konden 70.000 toeschouwers terecht op de tribunes.

De Zweden weigerden deel te nemen aan de eerste openingsceremonie, omdat hun vlag niet werd opgehangen in het stadion. Ook de Amerikaanse vlag werd niet in het stadion opgehangen, wat tevens voor spanningen zorgde.

De marathon zorgde ook tijdens de Olympische Spelen van 1908 voor spektakel. De marathon was verlengd met 352 meter, zodat deze bij Windsor Castle kon starten. Deze extra meters werden Dorando Pietri echter teveel. Hij stortte vlak voor de finish, in het stadion, meermalen ter aarde en wist uiteindelijk met behulp van begeleiders de finish te passeren. Pietri werd uiteindelijk gediskwalificeerd, waarna Johnny Hayes uitgeroepen werd als winnaar.

Er was ook Nederlands succes. Zowel het Nederlands voetbalelftal als de vier zonder stuurman behaalden een bronzen medaille.

Bestel hier het boek over de prestaties van Nederland op de Olympische Spelen vanaf 1896 tot en met 2008: Olympisch Oranje.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button