Sport

Olympische Spelen Stockholm 1912

Olympische Spelen Stockholm 1912
Stockholm

– De Olympische Spelen in Stockholm werden tussen 2 en 2 1912 gehouden. Er deden 2.547 sporters, waarvan 57 vrouwen, mee uit 28 landen.

Bij de Olympische Spelen van 1912 kwamen de deelnemers voor de eerste keer van alle verschillende werelddelen. De Zweedse Gustav V had een deel van zijn land geschonken om een stadion op te bouwen. Dit stadion bood aan 50.000 toeschouwers.

Boksen stond in 1912 voor het eerst niet op het programma. De Fin Hannes Kolehmainen won bij het hardlopen, op de 5000 en 10.000 meter en de 12 kilometer cross, drie gouden medailles. Ook de Zweed Gustaf Carlberg won drie gouden medailles bij het schieten. Opmerkelijk was de de halve finale worstelen, die maar liefst 11 uur duurde. De Russische winnaar was daardoor echter te moe voor de finale en meldde zicht af.

Nederland won ook bij deze editie de bronzen medaille bij het voetballen en daarnaast nog twee bronzen medailles bij het schermen.

De Amerikaan Jim Thorpe won de vijfkamp en de tienkamp, welke hem later ontnomen werden, omdat hij eerder geld verdiend had met , dus prof was. Thorpe kreeg uiteindelijk in , 29 jaar na zijn dood, alsnog de gouden medailles toegewezen.

Bestel hier het boek over de prestaties van Nederland op de Olympische Spelen vanaf 1896 tot en met 2008: Olympisch Oranje.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button