Sport

Olympische Spelen Londen 2012

Olympische Spelen Londen 2012
Olympische Spelen Londen 2012

27 juli 2012 – Tussen 27 juli en 12 augustus 2012 werden in Londen de Olympische zomerspelen gehouden. Er deden 10.500 sporters uit 204 landen mee. Het was na 1908 en 1948 voor de derde maal dat de Olympische Spelen in de Engelse hoofdstad werden gehouden.

De 27e Olympische zomerspelen waren voor Nederland zeer succesvol. Ranomi Kromowdijojo won tweemaal individueel goud bij het zwemmen en daarnaast een zilveren medaille bij de estafetteploeg. Verder haalden Marianne Vos, Dorian van Rijselberghe en de Nederlandse dameshockeyploeg een gouden medaille. Het hoogtepunt voor de meeste Nederlanders was de gouden medaille van Epke Zonderland. Met zijn oefening aan de rekstok met drie vluchtelementen achter elkaar was uniek en mede dankzij de moeilijkheidsgraad behaalde hij de hoogste score.

Andere hoogtepunten van de Olympische Spelen van 2012 waren de 100 meter sprint, waar Usain Bolt zijn titel met succes verdedigde. Hij won tevens de 200 meter sprint. Michael Phelps won viermaal goud en tweemaal zilver in het zwembad en schroefde zijn totaal aantal Olympische medailles op naar 22, wat een record is. De slechts 15 jaar oude Rūta Meilutytė baarde opzien door een gouden medaille op de 100 meter schoolslag te winnen. Een andere opvallende verschijning was de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius die met twee protheses sprintte en daarmee de eerste gehandicapte sporter was op de gewone Olympische Spelen.

Nederland veroverde in totaal zes gouden medailles, zes zilveren en acht bronzen medailles.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button