Sport

Octave Lapize wint Tour de France 1910

Octave Lapize wint Tour de France 1910
Octave Lapize wint Tour de France 1910

31 juli 1910 – De Franse wielrenner Octave Lapize won de 8e editie van de Tour de France. Van de in totaal 15 etappes won Lapize er maar liefst vier. De Tour begon op 3 juli en er deden 110 wielrenners mee.

De grote favoriet was de Luxemburger François Faber die voordat ze de Pyreneeën in gingen het klassement aanvoerde. Tijdens de bergritten kwam de Fransman Lapize als een gems naar voren.

Hij werd tijdens de laatste rit op de Col de Aubisque ingehaald door de regionale favoriet Lafourçade, deze won de klim met meer dan 15 minuten voorsprong. Octave Lapize liet zich niet kennen en daalde fanatiek de col af en won uiteindelijk zelfs de rit.

Hierdoor had hij de favoriet Faber op een haar na genaderd en vele andere concurrenten achter zich gelaten. In de rit van Nantes naar Brest reed Faber lek en demarreerde Lapize, die hierdoor de leiding overnam.

Tijdens de een na laatste rit demarreerde Faber en het zag er gunstig uit voor de Luxemburger, maar weer kreeg hij een lekke band. Tijdens de laatste rit werd het nog heel spannend want Lapize reed lek en Faber demarreerde weer. Echter, voor de derde keer reed Faber lek, waardoor de strijd beëindigd was en Octave Lapize alsnog de laatste rit en de Tour won.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button