Sport

Nederlands schaatser Piet Keijzer overleden

Nederlands schaatser Piet Keijzer overleden
Nederlands schaatser Piet Keijzer

– Piet Keijzer, de schaatser die in met vier anderen tegelijk de finish van de Elfstedentocht passeerde en de overwinning moest delen, overleed in Leersum op 89-jarige leeftijd.

Piet Keijzer werd geboren op 1 1918 in De Lier. Al op jonge leeftijd raakte Keijzer geinteresseerd in en al snel groeide hij uit tot een waar talentje. In 1940, Keijzer was slechts 21 jaar oud, schaatste hij zijn eerste Elfstedentocht.

Samen met Adema, Westra, Jongert en van der Duim sprak Keijzer af om tegelijk te finishen. Echter besloot Adema op het laatste moment toch weg te sprinten, maar wisten de vier anderen hem bij te blijven. De overwinning werd toegeschreven aan alle vijf, maar uit beelden bleek later dat Keijzer als eerste over de streep kwam en daarmee de jongste Elfstedenwinnaar ooit werd.

Zes jaar later werd Keijzer nationaal kampioen op vier klassieke afstanden op de natuurijsbaan Thialf in Heerenveen. Jaarlijks wordt er een Piet Keijzer Bokaal verreden en in de geboorteplaats van Keijzer, De Lier, werd de ijsbaan naar Piet Keijzer vernoemd.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button