Sport

Jean Robic wint Tour de France 1947

Jean Robic wint Tour de France 1947
Jean Robic wint Tour de France 1947

20 juli 1947 – De Franse wielrenner Jean Robic won de eerste Ronde van Frankrijk die na de Tweede Wereldoorlog werd gehouden. Hij won de Tour de France zonder maar één dag in het geel te hebben gereden.

De 34e editie van de Tour ging op 25 juni van start in Parijs en eindigde ook in de hoofdstad van Frankrijk. Er stonden 100 renners aan de start verdeeld over 10 ploegen. In totaal stonden er 21 etappes gepland met een totale lengte van 4665 kilometer.

Het was de eerste Tour na de Tweede Wereldoorlog en er deed nog maar één renner mee die ooit een Tour de France had gereden, dit was René Vietto, die in de Tour de France van 1939 reed.

René Vietto reed ook lange tijd in het geel, maar was een slechte tijdrijder en verloor na een 139 kilometer durende tijdrit zijn gele trui aan Pierre Brambilla. In de 14e etappe wist Albert Bourlon een solovlucht met een etappewinst en de gele trui te bekronen

Pas in de laatste etappe nam de onbekende Jean Robic het initiatief en viel aan. Hij wist niet alleen de laatste etappe te winnen, maar ook de Tour van France van 1947.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button