Sport

Jannes van der Wal overleden aan leukemie

Jannes van der Wal overleden aan leukemie
overleden aan

24 september – De voormalig wereldkampioen dammen overleed aan de gevolgen van leukemie. Van der Wal dankte zijn beroemdheid met name aan zijn authentieke persoonlijkheid, waarom hij door de ene geroemd en de ander vergruisd werd.

Jannes van der Wal werd op 12 november in het Friese plaatsje Driesum . Al op jonge leeftijd was hij enthousiast over het dammen. Hij stopte met zijn studie wiskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen om zich volledig te kunnen concentreren op het dammen. Dit deed hij met succes, viermaal werd hij Nederlands kampioen en in in Sao Paulo zelfs wereldkampioen dammen.

Echte bekendheid kreeg hij tijdens het -optreden niet lang na het behalen van de wereldtitel, waar hij onder toeziend oog van half Nederland dichtsloeg toen Mies Bouwman hem vroeg hoe oud hij was. Toch besloot van der Wal vaker op te verschijnen, omdat hij hiermee meer geld kon verdienen dan met dammen.

In sommige media werd hij voor gek verklaard en het hielp ook niet mee dat hij op weg naar een kampioenschap in 1986 in de trein in slaap viel, om vervolgens bij het vertrekpunt pas weer wakker te worden.

Van der Wal overleed op 39-jarige leeftijd, twee maanden nadat de van Hodgkin bij hem geconstateerd.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button