Sport

Jaap Eden overleden

Jaap Eden overleden

2 februari – Jaap Eden, meermaals schaatsen en , stierf op 51-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem. Ondanks zijn successen was hij een arme man en men moest zijn prijzen verkopen om de uitvaart te kunnen betalen.

Jaap Eden werd op 1 1873 geboren. Zijn moeder overleed direct na de en daarom werd hij door zijn oma in Santpoort opgevoed. Al op jonge leeftijd was Jaap geïnteresseerd in sport en al snel leerde hij schaatsen.

Vanaf 15-jarige leeftijd won de geboren Groninger schaatswedstrijden en werd hij opgemerkt door Klaas Pander, één van de beste schaatsers ter wereld, die hem begon te trainen. Op zijn zeventiende maakte Jaap Eden voor het eerst zijn opwachting op een internationale schaatswedstrijd. In 1893 won hij voor het eerst de wereldtitel allround schaatsen. Jaap Eden legde zich naast het schaatsen vervolgens ook toe op wielrennen en zes maanden na zijn wereldtitel allround schaatsen, won hij ook op de fiets een wereldtitel.

In totaal won Jaap Eden driemaal de wereldtitel allround met schaatsen en won hij twee titels op de fiets. Daarnaast reed hij in beide disciplines meerdere wereldrecords. Dankzij zijn successen verdiende "de Locomotief" veel geld, wat hij echter na zijn sportieve carrière er snel doorheen jaagde.

Jaap Eden liet na zijn dood zijn vrouw en een zoon achter.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button