Sport

Greg LeMond wint Tour de France 1986

Greg LeMond wint Tour de France 1986
Greg LeMond wint Tour de France 1986

27 juli 1986 – De Amerikaan Greg LeMond wist de Ronde van Frankrijk als eerste Amerikaan te winnen. De vijfvoudige Tourwinnaar Bernard Hinault was zijn ploeggenoot en grootste concurrent en werd tweede.

De 73e editie van de Tour de France startte op 4 juli in Boulogne-Billancourt en eindigde in Parijs. Er stonden 208 renners verdeeld over 23 ploegen aan de start. Er waren 23 etappes uitgezet met een totale lengte van 4094 kilometer.

LeMond was de favoriet, zeker met Hinault als ploegmaat. De proloog werd gewonnen door Hinault en in de individuele tijdrit naar Nantes wist Hinault ook op spectaculaire wijze te winnen.

De eerste bergrit werd gewonnen door Delgado, maar Hinault kwam in het geel. In de tweede bergrit wilde Hinault de genadeklap uitdelen, maar dit ging volledig mis. LeMond kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Greg LeMond had nog maar 40 seconden achterstand op Hinault.

Op de top van de Col du Granon mocht Greg LeMond eindelijk de gele truiaan trekken. Hinault liet het er niet bij zitten en waagde nog een aantal aanvallen, die mislukten eigenlijk allemaal en zo kon eindelijk LeMond op zijn touroverwinning rekenen. Hinault had LeMond een jaar eerder belooft hem te helpen om te winnen, hier had hij zich echter niet aan gehouden.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button