Sport

Eddy Merckx wint Tour de France 1970

Eddy Merckx wint Tour de France 1970
Eddy Merckx wint Tour de France 1970

19 juli 1970 – De Belg Eddy Merckx won de Tour de France van 1970, volgens de meeste mensen nog voordat er gereden werd. Vanaf dag één liet Eddy Merckx zien onverslaanbaar te zijn.

De 57e editie van de Tour begon op 27 juni in Limoges en eindigde weer in Parijs. Er stonden ditmaal 150 renners aan de start verdeeld over 15 ploegen. Er waren 23 etappes uitgezet met een totale lengte van 4254 kilometer.

Vanaf het begin werd duidelijk dat Merckx weer ging winnen, hij won de proloog en kwam direct in het geel. Eén keer moest Merckx zijn gele trui afstaan aan zijn ploeggenoot Zilioli. Of het nu een tijdrit was of een zware beklimming, Merckx was ongenaakbaar.

Eddy Merckx won in totaal maar liefst 9 etappes, de etappe die eindigde op de Mont Ventoux was een prachtige overwinning, maar Merckx zakte na de finish in elkaar wegens gebrek aan zuurstof. Half bewusteloos werd hij naar een zuurstoftent gebracht waar hij snel weer opknapte.

De Nederlander Joop Zoetemelk had zich aardig in de kijkers gereden en wist als tweede achter de winnaar Merckx te eindigen in deze Tour de France. Eddy Merckx was de dikverdiende winnaar.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button