Sport

Bradley Wiggins wint Tour de France 2012

Bradley Wiggins wint Tour de France 2012: Bron: Josh Hallett from Winter Haven, FL, USA
Bradley Wiggins wint Tour de France 2012

22 juli 2012 – De Brit Bradley Wiggins won de 99e editie van de Tour de France. Hij werd daarmee de eerste Britse winnaar van de Ronde van Frankrijk. Wiggins reed vanaf de 7e etappe in het geel en bleef zijn land- en ploeggenoot Chris Froome 3:21 minuten voor.

De 99e Tour de France was op 30 juni 2012 in Luik gestart. Er verschenen 219 renners aan de start, verdeeld over 22 ploegen. Het parcours was in totaal 3442 kilometer lang. Men begon met een individuele tijdrit in Luik en men eindigde, zoals gebruikelijk, in Parijs.

Fabian Cancellara won de proloog en reed t/m de zesde etappe in het geel. In de eerste bergetappe sloeg de ploeg van Wiggins toe. Tijdens deze etappe waren het de renners van Sky Procycling die het tempo bepaalden. Chris Froome won de etappe, Wiggins pakte het geel. Vanaf het eerste moment dat Wiggins in het geel reed, kwam zijn positie niet in gevaar. Titelverdediger Evans probeerde wel aan te vallen, net zoals uitdager Niballi, maar Bradley Wiggins en consorten raakten nimmer in paniek en hielden de touwtjes in het peloton strak in handen.

De enige renner die Wiggins van de titel had kunnen afhouden was Chris Froome. De knecht reed meerdere malen in de bergen weg bij Wiggins, maar werd elke keer door de leiding gemaand om te wachten. Hierdoor kon Wiggins ongehinderd zijn eerste zege behalen in de Tour de France.

De Nederlanders speelden geen enkele rol in de Tour de France  van 2012. Er werd geen etappe gewonnen en Laurens ten Dam eindigde op de 28e plaats als beste Nederlander.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button