Sport

Arthur Ashe gestorven

Arthur Ashe gestorven
Arthur Ashe gestorven

6 februari 1993 – De Amerikaanse voormalig proftennisser Arthur Ashe stierf in New York City aan de gevolgen van aids, hij had hiv opgelopen door een bloedtransfusie. Ashe werd slechts 49 jaar oud.

Arthur Ashe werd geboren op 10 juli 1943 in Richmond, Virginia. Ashe werd in 1963 als eerste gekleurde Amerikaan geselecteerd voor het Amerikaanse Davis Cup team. In 1968 won hij zijn eerste grand slam, de US Open. Twee jaar later wist de Amerikaan de Australian Open op zijn naam te schrijven.

In 1975 won Arthur Ashe als eerste gekleurde tennisser Wimbledon. Ashe eindigde zijn tenniscarrière in 1980 en hij werd schrijver bij Time Magazine en commentator voor ABC Sports. Daarnaast zette hij zich in voor de mensenrechten. In 1969 was hem eens een visum voor Zuid-Afrika geweigerd en mede daarom maakte Ashe zich sterk tegen de apartheid.

In 1979 en 1983 werd hij aan zijn hart geopereerd, waarbij ook bloedtransfusies plaatsvonden. In 1988 werd ontdekt dat hij hierbij besmet was geraakt met het hiv-virus.Op 8 april 1992 kwam de voormalig proftennisser er publiekelijk voor uit dat hij aids had. Vlak voor zijn dood richtte Ashe het Arthur Ashe Institute for Urban Health op.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button