Sport

Althea Gibson overleden

Althea Gibson overleden
Althea Gibson overleden

28 september 2003 – De eerste gekleurde tennisster die Wimbledon wist te winnen overleed op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Althea Gibson werd op 25 augustus 1927 geboren. Ze groeide op in een arm gezin in Harlem. Het was te danken aan Walter Johnson, een arts die connecties had in de tenniswereld, dat ze het arme leven kon ontvluchten en kon gaan tennissen.

In 1950 werd ze de eerste gekleurde speelster die toegelaten werd tot de Amerikaanse tennisfederatie. Ze won als eerste gekleurde speelster in 1956 Roland Garros en in datzelfde jaar ook de dubbeltitel op Wimbledon. In 1957 won ze ook het damesenkel toernooi op Wimbledon, wat haar ook het jaar erna lukte. In totaal won Althea Gibson vijf grand slam titels en wist ze alleen de Australian Open niet op haar naam te schrijven.

Gibson speelde tennis op amateurniveau en hield er daardoor weinig aan over. Nadat ze stopte met tennissen, probeerde ze het als zangeres en actrice, maar dit flopte. Ze ging samenwerken met de Harlem Globetrotters, maar door de vele onkosten verdiende ze ook hier maar weinig aan. Dankzij de steun van vrienden en fans kon ze echter de laatste jaren van haar leven wel haar medicijnen betalen.

Gibson trouwde tweemaal en kreeg geen kinderen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button