Scheepvaart

Wrak Titanic gevonden

Wrak Titanic gevonden
Wrak Titanic gevonden

1 september 1985 – Een Amerikaans team slaagde erin om het wrak van de Titanic te vinden. Ze waren eerder met Franse expeditieleden al ruim twee weken aan het zoeken geweest nabij de laatste bekende positie van het legendarische schip.

De expeditie was de eerste die ondernomen werd om het wrak van de op 15 april 1912 gezonken Titanic terug te vinden. De Franse leden van de expeditie, onder leiding van Jean-Louis Michel, kregen als eerste de kans om het schip te vinden. De Fransen maakten gebruik van sonar, maar het lukte hen niet om het wrak van de Titanic te lokaliseren.

Dr. Robert D. Ballard stapte over op het schip de Knorr, omdat de Fransen werden teruggeroepen. De Knorr was op zoek naar twee wrakken van duikboten, maar daarna kreeg Ballard de ruimte om met behulp van onderwatercamera’s op zoek te gaan naar het wrak van de Titanic. Het lukte hem om wraktstukken te vinden en al snel zag men de romp van de Titanic op hun schermen.

Het wrak van de Titanic was verdeeld in twee stukken en lag op een diepte van ongeveer 4000 meter. De twee grootste stukken lagen honderden meters uit elkaar. Robert D. Ballard keerde een jaar later terug om het wrak uitgebreid te bestuderen.

In 2005 werden opnieuw brokstukken gevonden van de Titanic. Deze lagen echter ‘slechts’ 900 meter diep.

Bestel nu Dirk Musschoot – 100 jaar Titanic

Share

Gerelateerde artikelen

3 Reacties

  1. erg handige tekst ,maar hoe komen de twee wrak stukken honderden meters uit elkaar te liggen?
    en waarom liggen de wrak stukken een jaar later ,maar op 900m diepte?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button