Ruimtevaart

Yuri Gagarin als eerste mens in de ruimte

Yuri Gagarin als eerste mens in de ruimte
als eerste mens in de ruimte

1961 – Om 09.06 uur plaatselijke tijd, vertrok Yuri Gagarin in de vanuit Baikonour om als eerste mens de ruimte in te gaan.

Rusland en de waren in een strijd verwikkeld om de ruimte te veroveren. Ondanks dat ongeveer de helft van de onbemande testvluchten faalden en neerstortten was het voor de belangrijk om de strijd van de Amerikanen te winnen.

Yuri Gagarin was ook te zwaar op het moment dat men de Vostok 1 wilde lanceren. Door middel van het verwijderen van diverse kabels kon het totale gewicht teruggebracht worden en de raket lanceren. De 27-jarige luitenant kon na 9 minuten de wolken zien.

Yuri Gagarin keerde na bijna een uur en 48 minuten als held weer terug op aarde. Hij had één omwenteling om de aarde gemaakt in de Vostok 1 die vanaf aarde werd bestuurd. Op ongeveer 8 kilometer hoogte schoot hij zichzelf met zijn schietstoel naar buiten om vervolgens een landing te maken met de parachute in een weiland.

De eerste keer dat Gagarin de ruimte inging, was tevens zijn laatste keer. Hij wilde heel graag nog een keer een vlucht maken, maar de regering achtte hem daarvoor te belangrijk. Hij kwam op 27 maart om het leven, toen hij met zijn MiG-15 UTI jachtvliegtuig neerstortte tijdens een instructievlucht.

Een krater op de achterzijde van de maan werd naar Yuri Gagarin vernoemd evenals de stad waar hij jarenlang woonde.

Bestel hier het unieke Gagarin – Het grootste avontuur van de mensheid.

Share

Gerelateerde artikelen

3 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button