Ruimtevaart

Gemini 6A Gelanceerd

Gemini 6A Gelanceerd
6A Gelanceerd

– De Gemini 6A werd gelanceerd vanaf met als doel een ontmoeting met de Gemini 7 te maken om samen rendez-vousmanoeuvres uit te voeren. De Gemini 7 werd 11 dagen eerder al gelanceerd.

De Gemini 6A was uitgerust met twee bemanningsleden, en . Het was een bijzondere missie omdat het ook de eerste keer was dat er vier mensen tegelijk in de ruimte waren. De Russen hadden enekel jaren eerder al wel met verschillende Vostoks gezamenlijk testen gedaan maar dan met minder mensen.

Eerder wilden ze testen met een Agena doen maar omdat de Gemini 6A toch werd gelanceerd besloten ze de beide Gemini’s met elkaar te laten testen. Een koppeling was echter niet meer mogelijk te realiseren op zo’n korte termijn

Op 1 1965 werd geprobeerd de Gemini 6A te lanceren, maar de draagraket, de Titan 2, met 150 ton brandstof aan boord, vatte vlam en doofde vrij kort na de ontsteking. Men dacht dat de Gemini 6A zou exploderen. De schietstoelen konden geactiveerd worden maar gezagvoerder Wally Schirra bleef kalm en uiteindelijk gebeurde er niets. Drie dagen later werden ze als nog gelanceerd en verliep alles verder perfect. De duurde 1 dag, 1uur en 51 minuten. De maximale baanhogte was 311,3 km.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button