Reizen

De top 10 veiligste landen als er oorlog komt

We willen er natuurlijk niet aan denken, maar de mogelijkheid bestaat dat er in de toekomst een oorlog uitbreekt waardoor het in Nederland niet meer veilig is. Het is begrijpelijk als je je afvraagt welke landen een veilige plek zijn als de wereld in zijn greep gehouden wordt door oorlog. Sommige landen zijn zo klein en afgelegen zijn dat ze door oorlogvoerende partijen zullen worden verwaarloosd. Andere landen staan op deze lijst omdat ze een voorsprong hebben op het gebied van verdediging.

1. IJsland

Ook IJsland land is een eiland dat ver verwijderd is van grote landmassa’s. Dit is het land dat volgens de Global Peace Index op dit moment het veiligste land ter wereld is. Deze score krijgt het land onder andere omdat er weinig criminaliteit is. IJsland heeft geen eigen leger. Hoewel de positie van het land als strategisch kan worden beschouwd, betekent dit ook dat de ogen van de wereldgemeenschap op het land gericht zijn en dat bondgenoten klaar zullen staan om het te verdedigen. Als een oorlog IJsland wel zou bereiken, is het mogelijk om toevlucht te zoeken in de bergen.

2. Nieuw-Zeeland

Net als veel andere landen op deze lijst, is Nieuw-Zeeland een eilandstaat die een afgelegen ligging heeft. Nieuw-Zeeland is een groot eiland, wat betekent dat er geen tekort is aan drinkwater en landbouwgrond. Nieuw-Zeeland stelt zich vreedzaam op in de internationale politiek, maar onderhoudt wel hechte banden met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Volgens de rangschikking van Global Peace Index, die onder andere kijkt naar internationale agressie en interne conflicten, is Nieuw-Zeeland het op-één-na veiligste land ter wereld.

3. Fiji

Fiji is een land dat bestaat uit meer dan 300 eilanden die ten oosten van Australië in de Stille Oceaan liggen. Fiji is bijna 3000 kilometer verwijderd van het vasteland van Australië en 2000 kilometer van Nieuw-Zeeland. Oorlogvoerende landen zullen geen interesse hebben in dit land omdat het geen strategische positie inneemt. Het grootste eiland van Fiji is een stuk groter dan de meeste afgelegen eilanden in de Stille Oceaan, wat betekent dat er ruimte is voor landbouw die in voedselvoorziening kan voorzien.

4. Zwitserland

Neutraliteit is traditioneel een van de belangrijkste principes van de Zwitserse buitenlandse politiek. Als er ondanks deze neutraliteit een inval van buitenaf plaatsvindt, zal deze worden bemoeilijkt door het bergachtige landschap. De Zwitserse overheid heeft zich bovendien voorbereid op nucleaire oorlog door een grote hoeveelheid ondergrondse bunkers te bouwen. In deze bunkers is ruimte voor meer mensen dan er momenteel in het land wonen.

5. Canada

Veiligste landen als er oorlog komt

Canada is een zeer groot land met grote onherbergzame gebieden. Het land is rijk aan grondstoffen zoals olie, maar potentiële vijanden zullen zich realiseren dat het niet gemakkelijk in te nemen is. Langs de oostkust is het land moeilijk te benaderen omdat er een reeks eilanden ligt en aan de westkust wordt het beschermd door een gebergte. Aan de zuidkant grenst Canada aan de Verenigde Staten, een bondgenoot met het sterkste leger ter wereld. Ook het Canadese leger is befaamd om zijn discipline.

6. Vanuatu

Vanuatu is een andere eilandengroep in de Stille Oceaan. Deze eilanden liggen op een afstand van 1750 kilometer van de oostkust van Australië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn enkele jaren veel Amerikaanse soldaten op Vanuatu gestationeerd geweest omdat de eilanden tijdelijk van strategisch belang waren in de strijd om de Stille Oceaan. De belangrijkste eilanden in deze strijd lagen echter allemaal veel noordelijker. Op Vanuatu wonen veel meer mensen dan op Tuvalu: meer dan 300.000.

7. Tuvalu

Tuvalu is een Polynesische eilandengroep die ongeveer 3500 kilometer ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea in de Stille Oceaan ligt. Er wonen in dit land maar ongeveer 10.000 mensen. In het geval van een oorlog zullen de strijdende partijen geen interesse hebben in dit land omdat het zo ver verwijderd ligt van de grote landmassa’s. Er is niet al te veel vruchtbare landbouwgrond op Tuvalu, dus de eilanden zullen geen grote groepen buitenstaanders kunnen huisvesten als door een oorlog de handel stilligt.

8. Chili

Chili is een groot land in Zuid-Amerika dat in recente jaren politiek stabiel is geweest. Bovendien is het land relatief welvarend en vind je er weinig corruptie en geweldsmisdrijven. In het geval van een oorlog is Chili aan alle zijden omringd door natuurlijke barrières. Het Andesgebergte loopt langs vrijwel de volledige oostgrens van het land. In het noorden van het land ligt de onherbergzame Atacamawoestijn. Ook langs de westkust ligt een bergenrij.

9. Costa Rica

Costa Rica, een relatief klein land in Midden-Amerika, houdt zich buiten oorlogen en heeft geen eigen leger. Het land kent ook geen interne politieke onrusten. Een aanval op een land zonder leger wordt zwaar veroordeeld door de wereldgemeenschap, dus zolang er nog een vorm van orde bestaat zullen oorlogszuchtige partijen daar niet snel aan beginnen. Costa Rica heeft goede relaties met de Verenigde Staten. Dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel als de wereld zich verdeelt in kampen rondom de wereldmachten.

10. De Seychellen

De Seychellen is de naam voor een eilandengroep die ten noordoosten van Madagaskar in de Indische Oceaan ligt. Het hoofdeiland, Mahé is ongeveer net zo groot als Texel. Er wonen minder dan 100.000 mensen op de Seychellen. Omdat deze eilanden op een grote afstand liggen van zowel Afrika als Azië, is de kans groot dat ze ongemoeid zullen blijven als daar gewapend conflict uitbreekt.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button