Reizen

De top 10 kleinste landen ter wereld

We weten natuurlijk allemaal dat Nederland een klein land is, maar er bestaan landen die nog een stuk kleiner zijn. Hieronder vind je de tien kleinste landen ter wereld. Op de lijst staan alleen onafhankelijke landen. Landen of gebieden die deel uitmaken van een grotere staat, zoals Sint Maarten en Gibraltar, zijn uitgesloten. Met uitzondering van Vaticaanstad zijn al deze landen lid van de Verenigde Naties. Bij het berekenen van de oppervlakte van deze landen wordt alleen gekeken naar het droge land en naar binnenwateren zoals meren.

1 Vaticaanstad

Het kleinste land ter wereld is Vaticaanstad, een stadsstaat in het midden van die niet groter is dan een halve vierkante kilometer. De huidige grenzen zijn ontstaan tijdens de eenwording van Italië in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tot deze tijd was een groot gedeelte van het tegenwoordige Italië in de handen van de paus, maar hier bleef alleen het gebied rond de Sint-Pietersbasiliek van over. De status van Vaticaanstad als een onafhankelijk land is in 1929 vastgelegd in een verdrag met Italië. De paus is het staatshoofd van Vaticaanstad.

2. Monaco

Monaco is een stadsstaat die aan de Cote d’Azur ligt. Aan de west-, noord- en oostzijde wordt het land omringd door Frankrijk. Van alle onafhankelijke landen ter wereld heeft Monaco de hoogste bevolkingsdichtheid. De Grimaldi’s zijn de koninklijke familie van het land. Deze familie kwam van oorsprong uit Genua, in Italië, en heeft Monaco sinds de middeleeuwen bestuurd. De huidige status van Monaco als een soevereine staat is vastgelegd in 1861 in een verdrag met Frankrijk.

3. Nauru

Nauru is een eiland in de Stille Oceaan dat ten oosten ligt van Papoea-. Het eiland vormt een onafhankelijk land sinds . De regering van Nauru zetelt in Yaren, een plaatsje langs de zuidkust waar ook het vliegveld te vinden is. Met een oppervlakte van 21 vierkante kilometer is Nauru ongeveer half zo groot als Schiermonnikoog. Een groot gedeelte van het eiland is onbewoonbaar geworden door de winning van fosfaten.

4. Tuvalu

Tuvalu is een eilandengroep die ten oosten van Australië ligt in het gebied van de Stille Oceaan dat bekend staat als Polynesië. De groep bestaat uit negen atollen, waarvan sommige één eiland vormen en andere een cirkel van kleine eilandjes. Het atol Funafati dat als hoofdstad fungeert bestaat uit 33 mini-eilandjes. Hier wonen ongeveer 6.300 mensen, meer dan de helft van de bevolking van Tuvalu. Domeinnamen van Tuvalu eindigen op ‘.tv’. Het land heeft verdiend door buitenlanders het recht te geven deze aantrekkelijke domeinnamen te gebruiken.

5. San Marino

San Marino is een staatje in Italië dat ten oosten van Florence ligt. De geschiedenis van San Marino gaat terug naar het jaar 301, toen Sint Marinus een kerk stichtte op de berg Monte Titano. De hoofdstad van het land, die ook San Marino heet, ligt op deze berg. In de vijftiende eeuw was San Marino uitgegroeid tot een land van iets meer dan 61 vierkante kilometer en sindsdien zijn de grenzen onveranderd. San Marino heeft door de eeuwen heen vrijwel onafgebroken zijn behouden. Het wordt beschouwd als de oudste republiek ter wereld.

6. Liechtenstein

Liechtenstein ligt tussen en Zwitserland in, aan de noordzijde van Alpen. Het is het kleinste land ter wereld dat een landgrens heeft met twee andere landen. In de hoofdstad, Vaduz, wonen maar ongeveer 5.700 mensen. In het hele land wonen bijna 39.000 mensen, dat is minder dan in Wageningen. Liechtenstein is een onafhankelijk land geweest sinds het begin van de negentiende eeuw.

7. De Marshalleilanden

Top 10 kleinste landen ter wereld

De Marshalleilanden zijn een eilandengroep die onderdeel zijn van Micronesië, een groot gebied met duizenden kleine eilandjes ten oosten van de Filipijnen. De Marshalleilanden zijn gevormd door vulkanische activiteit. In de zee rond de eilanden bevinden zich veel koraalriffen. De eilanden werden vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de jaren ‘80 bestuurd door de Verenigde Staten. Sinds 1986 zijn de Marshalleilanden een volledig onafhankelijk land met als hoofdstad Majuro.

8. Saint Kitts en Nevis

De Caribische eilanden Saint Kitts en Nevis vormen samen een staat sinds ze in onafhankelijk zijn geworden van het Verenigd Koninkrijk. Ze maken onderdeel uit van de Kleine Antillen en liggen dicht bij Sint Eustatius. Saint Kitts en Nevis liggen ongeveer drie kilometer van elkaar verwijderd. De hoofdstad, Basseterre, ligt op Saint Kitts. Met bijna 54.000 inwoners wonen er op Saint Kitts en Nevis minder mensen dan in Den Helder.

9. De Malediven

De Malediven zijn een eilandengroep in Indische Oceaan die ten zuiden van India ligt. De eilandengroep bestaat uit meer dan 1.000 eilanden die gegroepeerd zijn in atollen. Slechts negen van de eilanden van de Malediven zijn groter dan twee vierkante kilometer. 200 van de eilanden van de Malediven zijn bewoond. De Malediven vormen een land sinds ze in 1965 onafhankelijk zijn geworden van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van de eilandengroep is Malé, een stad die een eiland volledig in beslag neemt.

10. Malta

Malta is een eiland is de Middellandse Zee dat ten zuidoosten van Sicilië ligt. Met 316 vierkante kilometer is het eiland meer dan tien keer zo klein als de provincie Friesland. Malta was een kolonie van het Verenigd Koninkrijk totdat het onafhankelijk werd in 1964. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen op Malta. Vrijwel het hele eiland kan gezien worden als stedelijk gebied. De hoofdstad van Malta is Valletta.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button