Reizen

De top 10 grootste landen ter wereld

In deze lijst vind je de tien grootste landen ter wereld. In deze top 10 staan de drie landen met het hoogste aantal inwoners: China, India en de Verenigde Staten. Andere landen op de lijst hebben juist een zeer lage bevolkingsdichtheid. In de rangschikking is alleen de landoppervlakte en de oppervlakte van binnenwateren zoals meren meegerekend. Zeeën die binnen de landsgrenzen vallen, tellen dus niet mee. Hoewel Antarctica zeer groot is, staat dit gebied niet in deze top 10 omdat het geen land is. Als Antarctica wel als één geheel zou worden gerekend, zou het op de tweede plaats komen te staan.

1. Rusland

Het grootste land ter wereld is Rusland. Bijna één negende deel van alle land op aarde ligt in Rusland. Minder dan een kwart van de oppervlakte van Rusland maakt deel uit Europa. Hier ligt de hoofdstad Moskou en woont het grootste gedeelte van de bevolking. Het Europese gedeelte van Rusland is het grootste land Europa, terwijl het Aziatische gedeelte het grootste land is van Azië. Er bestaat een tijdsverschil van tien uur tussen het meest oostelijke en het meest westelijke punt (Kaliningrad) van Rusland.

2. Canada

Canada is het grootste land van Noord-Amerika. De hoofdstad van het land is Ottawa en de grootste stad is Toronto. Het meest noordelijke Canadese eiland, Ellesmere eiland, heeft een gemiddelde jaartemperatuur van -16,5 graden Celsius. Een relatief groot gedeelte van de oppervlakte van Canada wordt gevormd door zoete binnenwateren. Als deze niet worden meegeteld, is het land kleiner dan China en de Verenigde Staten.

3. China

China is het land met de grootste bevolking ter wereld. De hoofdstad van het land is Beijing (Peking) en de grootste stad is Shanghai. Het overgrote deel van de Chinese bevolking woont in het oosten van het land, met name langs de kust. In de westelijke helft van het land wonen minder dan tien personen per vierkante kilometer. China deelt een landgrens met veertien landen.

4. De Verenigde Staten

De vierde en derde plaats op deze lijst zijn de enige posities waarover verschillende interpretaties bestaan. Volgens de Encyclopedia Britannica is China groter dan de Verenigde Staten, terwijl dit omgewisseld is in andere bronnen. Het vasteland van de Verenigde Staten grenst aan de oostzijde aan de Atlantische Oceaan en aan de westzijde aan de Stille Oceaan. De hoofdstad van de Verenigde Staten is Washington D.C. en de grootste stad is New York.

5. Brazilië

Top 10 grootste landen ter wereld

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. Hoewel het grootste deel van het land op het zuidelijk halfrond ligt, ligt een klein gedeelte boven de evenaar. Het Amazoneregenwoud, het grootste regenwoud op aarde, ligt voor meer dan de helft in Brazilië. De Braziliaanse hoofdstad is Brasilia, een stad in het midden van het land die in 1960 nieuw is gesticht. Tegenwoordig is Brasilia de op twee na grootste stad van Brazilië, na São Paulo en Rio de Janeiro.

6. Australië

Er zit een grote afstand tussen de zevende en de zesde plaats: Australië is meer dan twee keer zo groot als India. Australië is het grootste land ter wereld dat geen landgrens heeft. De Australische hoofdstad is Canberra. De twee grootste steden van het land, Sydney en Melbourne, hebben allebei meer dan tien keer zoveel inwoners als Canberra. Alle grote steden liggen langs de kust, terwijl het binnenland zeer dunbevolkt is.

7. India

India is het land met de op-één-na grootste bevolking ter wereld. Het is de verwachting dat de bevolking in de komende jaren groter zal worden dan die van China, het land dat in 2021 nog op de eerste plaats staat. Aan de noordzijde wordt India land begrensd door de Himalaya. Dit gebergte oefent invloed uit op het Indiase klimaat, doordat het koude lucht uit het noorden tegenhoudt. De hoofdstad van India is Noord-Delhi.

8. Argentinië

Argentinië is een land in het zuiden van Zuid-Amerika. De noordgrens en het zuidelijkste punt van Argentinië liggen bijna 3700 kilometer van elkaar verwijderd. Terwijl er een subtropisch klimaat heerst in het noorden, is de gemiddelde jaartemperatuur in het uiterste zuiden maar 5 graden Celsius. De hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires. Bijna één derde van alle Argentijnen woont in of rondom deze stad.

9. Kazachstan

Kazachstan is een land in Midden-Azië dat ten zuiden van Rusland ligt. Het land heeft een van de laagste bevolkingsdichtheden ter wereld. Er wonen maar iets meer mensen dan in Nederland, terwijl Kazachstan meer dan 65 keer zo groot is. De hoofdstad van Kazachstan is Nur-Sultan. Almaty is de grootste stad van het land, met ongeveer twee miljoen inwoners. Omdat Kazachstan ver verwijderd ligt van oceanen en zeeën, heeft het een landklimaat. Dit betekent dat de zomers warm zijn en de winters zeer koud.

10. Algerije

Algerije is Noord-Afrikaans land dat ten oosten van Marokko ligt. Het zuiden van Algerije valt in de Sahara en is een zeer dunbevolkt gebied. De meeste Algerijnen wonen in de bergachtige strook langs de kust. Ook Algiers, de hoofdstad en grootste stad van het land, ligt aan de Middellandse Zee. Algerije is het grootste land van Afrika.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button