Politiek

Zelfverbranding Mohammed Bouazizi

Mohamed Bouazizi
Mohamed Bouazizi

– De Tunesische straathandelaar Mohammed Bouazizi stak zichzelf in , nadat zijn handelswaar in beslag was genomen en de daaropvolgende vernederingen door een agent die hij had ondergaan.

Mohammed Bouazizi had al veelvuldig met politie te maken gehad. Hij werd regelmatig door hen gedwarsboomd. Doordat Bouazizi geen werk kon vinden, ging hij groente en fruit verkopen, waarvoor hij echter geen vergunning had. Hij werd zelfs eens mishandeld door agenten, maar een klacht leverde niets op.

De 26-jarige Bouazizi besloot zichzelf voor het gemeentehuis van zijn woonplaats Sidi Bouzid, te overgieten met terpentine en zich vervolgens in brand te steken. Omstanders probeerden hem te redden, hij belandde in het ziekenhuis, waar hij drie weken later overleed.

Zijn zelfverbranding bleek het begin van een revolutie. Beelden van en berichten over Bouazizi werden via sociale media snel verspreid, waarna het hele land zich tegen Ben Ali keerde. Uiteindelijk vluchtte president Ben Ali het land uit op .  De zelfverbranding werd het begin van de Jasmijnrevolutie, die eindigde toen President Ben Ali vluchtte.

Vanaf dat moment werd Mohammed Bouazizi gezien als de nieuwe held van Tunesië.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button