Politiek

Turkse invasie op Cyprus

Turkse invasie op Cyprus
Turkse invasie op Cyprus

20 juli 1974 – Vijf dagen na de door Grieks-Cypriotische soldaten landden Turkse soldaten op Cyprus. De Turken waren bang dat de nieuwe macht op het aansluiting zou zoeken bij Griekenland.

Toen Cyprus in onafhankelijk van Engeland werd, hadden de Grieken en Turken afspraken gemaakt over de verdeling van de macht. President Makarios III was nationalistisch ingesteld, terwijl er een sterke beweging bestond die voor aansluiting bij Griekenland was.

Op 1974 werd Makarios bij een staatsgreep verdreven en nam Nicos Sampson de macht over. Ondanks dat Makarios drie dagen na de staatsgreep terugkeerde en er hevige op het eiland waren ontstaan, wilde de Turken voorkomen dat Cyprus aansluiting zou zoeken bij Griekenland.

Turkse soldaten trokken snel door naar de Nicosia, terwijl de Grieken toekeken hoe hun deel van Cyprus opeisten. De Turken zetten hun offensief door wisten in het noorden ongeveer 1/3 van het eiland te veroveren.

Er werden besprekingen gestart tussen Griekenland en Turkije. Deze leidden op 1 1974 tot een wapenstilstand. Turkije hield echter de macht over het noordelijke deel van Cyprus.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button